На 02 декември 2011 г. от 19:00 ч. се състоя официалното откриване на първата самостоятелна изложба на фотографа Йозеф Зидаров в галерия „Графит“, гр. Варна. Изложени са 52 фотографии на висококачествени принтове с размери по 2 метра, селектирани от неговата работа през последните 5 години в сферата на модната и рекламна фотография, които ще могат да бъдат видяни в галерията до 09 декември.

Йозеф Зидаров е известен със снимките на едни от най-красивите и известни жени в България и заставайки пред обектива, ето какво сподели той по време на изложбата си в интервю за www.utro.bg :

Какво те вдъхновява и откъде черпиш идеите за фотографиите си?

  • Вдъхновява ме първо хубавата музика. Винаги, когато работя използвам музика, под звуците, на която се вдъхновявам. Вдъхновяват ме и жените. Всяка жена сама за себе си изразява различни емоции, различни усещания.

Успяваш ли винаги да уловиш истинското „Аз” на жената, която снимаш?

  • Не, не успявам винаги да го уловя, защото съм искал да изразяват различни емоции – например да бъдат сърдити, усмихнати. Истинското „Аз” се открива може би по време на работа, когато се смеем, споделяме си, шегуваме си. Не съм от тези фотографи, които почват да снимат с часове – аз знам какво правя и как да го правя.

Как се чувстваш зад обектива и пред него?

  • Винаги съм си бил зад обектива.

А в момента – по време на изложбата?

  • В момента ми е малко странно и добре, че фотографите не ме подбутват да гледам към обектива, а се опитват да откраднат някоя снимка. Притеснявам се от камерите и винаги съм разбирал хората, които застават пред обектива, защото и те до понякога се притесняват.

Снимал си и чуждестранни модели – планираш ли изложби в чужбина?

  • Да, снимал съм чуждестранни модели, но не известни изличности. Имам покана за Лондон и Холандия да представя и там текущата изложба. След Нова година ще видим как ще се развият нещата, тъй като искам да видя първо отзивите за изложбата в България, понеже ми е за първи път да правя изложба.

Статия: К. Герчева, Декември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 676 пъти