1

Дамската чанта, независимо то размера , външния си вид, стил, цвят, материя и начин на носене е един от най-важните аксесоари за жената. Тя разкрива много за собственичката й, която побира своята Вселена вътре. В нея тя слага всичко необходимо за своя ден и отдавна  се е наложила не просто като аксесоар… Тя е вълшебна кутийка, носеща сила, която пробужда любопитсвото сред мъжете, относно загадъчното и съдържание. Особено, когато започне да вади от нея неочаквани и много неща … Сред най-важните аксесоари това са портмонето, документи, ключове, мобилен телефон, които са неизменни за всички, а всяка себеужаваща се съвременна жена държи в своята дамска чанта и огледалце, гримове – спирала, сенки, гланц, червило, руж, четка за коса, дори и парфюм, за да изглежда още по-неустоимо пред мъжкия поглед. Рядко се срещат жени, на които им е безразлично какъв външен вид имат по време на било то работен ден, релаксираща почивка, важна среща … И тук се включва женската предвидливост да включи в дамската си чанта всичко нужно и ненужно … а нали знаете какво има в една дамска чанта … Тя е символ за стила на жената и на начина и на живот.

Най-ранните чанти са малки торбички, съдържащи ароматни топчета, кремък и пари. Техните собсвеници обаче са… джентълмените . През около 1400г и мъжете, и жените носели кесии, както и торбички, които били орнаментирани със злато или сложни бродерии. Век по-късно чантата с шнур влязла във владение. Към края на века, модата става потайна, защото жените предпочитали да носят своите торбички под полите.
През 1670 година бричовете с вътрешни джобове излезли на мода и мъжете се освободили от техните чантички. Те обаче продължили да носят малки плетени кесии за пари в джобовете си. През 18 век кесиите за мъжете и жените спрели да се използват. След Френската революция, обаче, стилът на женските дрехи бил така изтънчен, че било невъзможно по тях да има джобове. Това предизвикало появата на дамската чанта, позната като reticule. После отново натъпил период когато полите станали по–широки, и джобовете спечелили следващия рунд. Когато роклите се стеснили през 1880, чантите започнали постепенно да се завръщат. Истинският Ренесанс на чантите настъпва към края на века, с навлизането на трудно-подвижните дрехи. Джобът бил невъзможен и много големите дамски чанти с дълги връзки или верижки станали популярни. През 20-те години облеклата станали по-малки и по–тесни, а чантите – необходимост, като продължава да съществува и сега, както като полезна, така и като модна вещ, която следва собствен стил.

Днес пазарът предлага разнообразие – независимо дали са естествени или изкуствени, материите са повече от разнообразни. Модата бързо се сменя, предлагайки все по изкушителни творения, на която жените трудно устояват. Сменяйки нова чанта, съдържанието си остава същото. То би могло да се носи дори в обикновена платнена торба….Но манията на жените да се загласват непрекъснато по нови чанти се използва от производителите им.
Слабост…какво да се прави.

Какво няма в дамската чанта? Аксесоар за чанта

style.pop.bg

подготви за Вас: К. Герчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 319 пъти