имен денЧестит имен ден! Някои хора никога няма да чуят този поздрав. Те са с уникални имена, нещо като „висша мода“ в имената. Имен ден имат хората с традиционни  имена – тип „конфекция“. Кои хора са по-добре, тези с обикновени имена или тези с оригинални? Важно е името да подхожда на човека и той да си го носи с достойнство. Родителите трябва да мислят, че наричането на своето сладко бебе му остава за цял живот.  При даване име на новороденото, трябва да се мисли трезво, да се оставят емоциите, традициите,  притискане от страната на бабите и дядовците, социални фактори, мода и други обстоятелства трябва да се оставят на страна.

Хората без имен ден, всеки ден им е имен ден. Всеки ден тяхното име е честито, понеже се забелязва. Е понякога се отличава до толкова, че на човек му идва да се скрие. По-странните имена оглавяват смешните класации за имена и хората се забавляват на техен гръб, може би от завист, че са с имена от „конфекцията“.

Във всеки град и село има хора със странни имена, обаче има едно село където преобладават хората без имен ден. Това е село Меляне край Монтана.

Майката на Телефонка е мислела да я кръсти Калина, но по онези времена Калина се приемало за партизанско име и посъветвали майката да не обрича дъщеря си на такава съдба и услужливо и предложили името Телефонка. Жената е доста уязвима и емоционална в часовете след раждане и хора показващи грижовност към нея е възможно да въздействат върху решението и за име на новороденото. Друга причина да се дават сранни имена е да се избегне детето от лошо.
В село Меляне има още Геройка, Графиня, Вилсон, Либнехт, Люсилия, Филисина, Първа, Матрона.
Геройка си харесва името и дори познава няколко свои съименички и един съименик.
Майката на Графиня, взаимствала името от друго момиченце на име Графка. Графинята на село Меляне си харесва името. Подобаващо на името си тя се омъжила за мъж на име Либнехт, майстор бъчвар и живели няколко деситилетия щастливо в комунистически аристократизъм в резиденцитя си на село.
Матрона е кръстена съм на дядо си Митьо. На галено и  викат Тонка.

Носителите на тези имена са възрастни хора. Тогава, по онова време, в началото на миналия век това е било модерно. Днес родителите избират впечатляващи за децата си имена като Шанел, Армани, продиктувани от модата,  имена на певци – Елвис, Мадона,  или имена от сериали – Есмералда, Сантяго, Изаура, Касандра – типично латиноамерикански имена. С нашумяването на турските сериали, кой знае каква мода ще влезе в кръщаването на новородено дете?

Интересен е факта за имена като  Петьр, Димитьр и Льчезар, как ще се произнася този ермалък и родителите като не са знаели как се изписва името, вписващите имената толкова ли не са могли да ги посъветват как е правилно да се напишат тези имена. Но е факт и има по няколко от тези имена в регистрите.

Съвсем на скоро се е появило името Шефка, няма да е чудно, ако някое момченце получи името Бос, благославяйки го да преуспее в бизнеса…

Името е нещо важно за човека. То е част от неговата идентификация в обществото. И честит да бъде всеки ден, за хората без имен ден!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 158 пъти