На 06.01.2012 г. българите празнуват Богоявление или Йордановден и по традиция множество варненци се събраха на Първа буна, за да наблюдават ваденето на хвърления кръст в морето, както и Великият Богоявленски водосвет, отслужен от Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Три поредни години кръста бе ваден от Ангел Димитров, но тази година Добромир Вълев, 22-годишен от Варна, студент в Икономическия университет на града извади кръста от студените води на Черно море на Великия Богоявленски водосвет сред оспорвана надпревара между 64 мъже, скочили за кръста. Ето какво ни разказа той за себе си и за изкуството да усетиш водата около себе си:

Разкажи ни повече за себе си – какво учиш, с какво се занимаваш и с какво би искал да се занимаваш?

  • Уча счетоводство във Икономическия университет, другото нещо с което се занимавам е водна топка. Водата ме привлича още от много малък – от 9 годишен започнах да тренирам плуване и две години след това започнах с водната топка. Като цяло не ходя много на море намирам радостта от водата на басейна, чуствам се зле когато не отивам на тренировка.

Гмуркаш ли се редовно в морето? Кое е нещото, което ти прави хубаво и лошо впечатление от нещата, които виждаш в морското дъно?

  • Гмуркал съм се само веднъж и чувството е страхотно не мисля ,че има нещо което да ми направи лошо впечатление просто морето е един друг свят които е много красив имам желание да се грумкам още на много различни места.

Какво е усещането да плуваш в студени води посред зима и какво е да си първия намерил кръста на Богоявление?

  • Тръпката ме накара да не чувствам студ докато стигнах до кръста, но след като мине малко от еуфорията усещаш наистина колко е студено. Усещането е невероятно не само защото аз бях първия които намери кръста, но и видях една истинска радост в очите на другите, които ме поздравяваха много искрено положителната енергия която получих тези дни беше невероятна толкова много хора ми се радваха може би това е божественото нещо което усетих. Това е един страхотен празник, който трябва да се празнува така както се получи във Варна – с много хора, с много положителна емоция, не както се случи в някои други градове примерно Благоевград.

Какво е нещото/нещата, които си пожелаваш през Новата година, която е в самото си начало?

  • Пожелавам си здравето все така да не ме напуска и някои успехи в личен план.

И всички от екипът на Утро ти ги пожелаваме! Благодаря ти за интервюто!

К. Герчева, Януари 2012

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 238 пъти