Стил » рецепти, традициите по света

Ден на сушито в Япония

публикувано от:  на февруари 4, 2012 няма коментари

На 3 февруари се празнува щастливия ден на сушито, с който се отбелязва края на зимата. Традицията повелява всеки да изяде поне едно парче суши за плодородна и здрава година. Те ядат специален вид суши „Ехомаки“, или „Щастлива посока“. Ястието се състои от 7 съставки, сред които яйце, краставица и месо от змиорка. Сушито трябва да се изяде мълчаливо с лице към щастливата посока, която всяка година е различна. За 2012-а е север-северозапад.

Всеки може да си направи суши у дома за семейството и приятелите си, и заедно да отпразнувате своя ден на сушито. Ето как:

Основен суши ориз

  • 3 ч.ч. дребнозърнест бял ориз
  • 3 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. оризов оцет
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. сол

Измийте много добре оризът. Добавете водата и сварете – в захлупена тенджера доведете водата с ориза до завиране. Оставете да ври на слаб огън за около 15 минути. Махнете от печката и оставете настрана за още 10-15 минути. Смесете оцета, захарта и солта и варете на средна температура докато захарта се разтвори. Изстудете. Сложете оризът в дъбока купа. Добавете половината от дресинга с горещия ориз и разбъркайте внимателно. Добавете още от дресинга, ако е необходимо.

Тамагосуши (вид Гункан-маки)

  • 6 яйца
  • 1/4 ч.ч. даши бульон (препоръчително) или пилешки
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. мирин (оризово вино със сладък вкус)
  • 1/2 ч.л. сол
  • суши ориз
  • листа нори нарязани на ленти

Разбърквате всички продукти за омлета добре. Вземате японски квадратен тиган за омлети и го загрявате на средна температура, след което слагате в него тънък слой олио. Ако сложите тигана на котлон с размер по голям от неговия ще се подсигурите, че дори страничните стени на тигана ще са загряти.
Сега сипвате от яйчената смес, така че да се получи тънак слой. Ако по повърхността се получат балончета бързо ги пукнете преди да са станали прекалено големи. Преди слоя да се втвърди напълно и е още в по скоро течно състояние прегънете омлета на две. Оставяте го в тигана и продължавате.
Като използвате салфетка намазнете освободената част на тигана с олио и сипете още от яйчената смес и когато и тя достигне упоменатото по-горе състояние я обръщате. От тук нататък продължавате да правите тази процедура с обръщането докато яйчената смес свърши. Не забравяте да обърнете и последния слой върху останалите, които са вече готови. За да не ви загори най-долния пласт може да редувате страните на обръщане тоест когато сложите за втори път от сместа да обърнете върху нея готовия вече омлет и т.н. Когато целия омлет е готов го извадете и го нарежете на парчета с дебелина 1 см. След това от ориза оформете леко закръглени правоъгълници, сложете отгоре на всеки по едно парче от омлета и „завържете“ или по-скоро увиите в лента от нори листата.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 97 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!



Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!