Ваня Илиева
Ваня Илиева

„Да подредиш ваза с цветя сутрин ти дава успокоение през шумния ден, също както да напишеш стихотворение или да кажеш молитва.” – Ан Мороу Линдбърг

И наистина … търсим извинение с цветя, благодарим с цветя, търсим красотата и хармонията сред цветовете им, но най-вече … обичаме с цветя. Цветята са един от най-приказните начини да изразим чувствата си, усещанията, настроенията си и са един от предпочитаните подаръци за Св. Валентин. Изкуството да се аранжират цветя в композиции и букети датира от хилядолетия и преминало през много стилове се развива и до днес. Точно в тази цветна приказка се е пренесла и Ваня Илиева – дизайнер флорист, собственик на цветно студио „Ванила“ в град Варна и треньор по киокушин карате. Ето какво сподели тя за себе си сред приказката на цветята и любовта за читателите на www.utro.bg:

  • Свети Валентин е един от най-хубавите празници, независимо от това, че е католически – според мен трябва да се учим на това да извличаме най-хубавото от всяка култура. А Св. Валентин е един хубав повод да покажем на любим човек, колко много го обичаме, защото за съжаление сега се получава така, че много от хората са разделени, защото някой от двамата е заминал в чужбина, другия е в България и да му изпратиш букет цветя е начин да получи нежното ти послание. Хубаво е, че на Свети Валентин виждам толкова много двойки, които се обичат. В магазина ни идват много млади момчета, някои от тях дори и малко притеснени, за да изберат цветя за любимото момиче. Избират се предимно розите, почти всички залагат на класиката, а и всяко момиче очаква своята червена роза – и не е задължително това да е огромен букет, дори да бъде само една, аранжирана по подходящия начин и поднесена от човек, когото обичаш, то тя бива достатъчна.

Срещате се с много хора в работата си, успявате ли още с влизането на човек да прецените какви цветя биха подхождали на съответния човек?

  • Да, бих казала, че мога да преценя. Особено, когато дойде жена – бъдеща булка със самото си държание и споделени очаквания бих могла да определя какви са нейните цветя, които най-много ще й подхождат.

Имате отделен кът за кактуси, при това изключително красиво аранжирани – на какво са символ те?

  • Казват, че кактус не се подарява на всеки – например не се подарява на тъща, свекърва и е наистина вярно, но кактусът е символ на дивото, издръжливостта, но и едновременно на нежността, която може да се види едва, когато кактусът разцъфне – тогава се разкрива истинската красота. Такъв е и животът ми.

В такъв случай кактусът ли е любимото ви цвете?

  • Да – кактусът и орхидеята, които са напълно противоположни. Кактусът, представящ дивото, а орхидеята – символизираща нежността.

Какво бихте пожелала на читателите ни за празника на любовта – Свети Валентин?

  • Пожелавам им много любов – нека тя е мъничкото вълшебство, което прави миговете с любимите хора още по-красиви и цветни!

Статия: К. Герчева, Февруари 2012

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 497 пъти