Христина Желева и Ростислав Желев
Христина Желева и Ростислав Желев

Пиърс Броснън казва, че „Танцуването е най-възвишеното, най-вълнуващото от всички изкуства, защото не е обикновен превод или абстракция на живота; то е самия живот.”, именно в начин на живот се е превърнала салсата за Христина Желева и съпругът й Ростислав Желев, които са инструктури по карибски танци в школата Baila Conmigo във Варна. Познати повече като Рос и Тинка в салса средите за тях салсата е не само начин на живот, но и любов. Ето какво разказа те за себе си и за танците, които са неотменна част от живота им в интервю за читателите на www.utro.bg:

Как се появи идеята ви да отворите клуба за танци?

 • Тинка: Идеята да отворим клуб и да работим самостоятелно е това, че ни харесва да се занимаваме с танците. Харесва ни да се запознаваме с нови хора и самите хора, идвайки тук си намират среда. Не само танците ги карат да идват, но и запознанствата с нови хора. Организираме различни събития, освен уроците, където каним всички – екскурзии например, а на скоро ходихме и на Ледената пързалка. А на нас и самата ни история е такава – запознахме се през 2007 г., бяхме на салса, влюбихме се, много  скоро след това се и оженихме, и общо взето нашата любов се върти около танците.

В такъв случай означава ли, че салсата ви носи любов?

 • Рос: Да, определено. Дори мога да кажа, че от както танците са в нашия живот много по-лесно изразяваме любовта си.
 • Тинка: Танците наистина носят положителна емоция. Ние сме събрали в екипа ни млади хора – ученици, студенти и виждам, че танците оказват много добро въздействие върху тях, не се занимават с глупости. И не само на тях – на всички.
 • Рос: Най-малко почва да действа на всички творчески – почват да творят нещо чрез танца и тялото си, и това ги прави щастливи.
 • Тинка: Повечето хора казват, че идват просто за релакс. За мен лично това е много добра форма за спортуване. Ако има повече танци и в училищата включително мисля, че това би оказало много добро положително въздействие върху самите деца.
 • Рос: И агресията може би ще се сведе до минимум, защото чрез танците едновременно се зареждаш с хубава енергия, но и изхабяваш лошата.
 • Тинка: Дори и в трудни моменти танците винаги са ни помагали.

Запознавате се с много хора, какъв тип хора имат желание да танцуват точно този вид танци?

 • Тинка: Специално за кавалерите, които идват бих могла да кажа, че подхождат с много голямо недоверие към себе си, обаче после им харесва. А за дамите може би в началото идват от интерес и нужда да спортуват, но после определено се превръща в нещо съвсем различно.

А какво е накарало един мъж да танцува салса – специално вас?

 • Рос: Лично за мен беше от любопитство, но повечето мъже идват, породени от желанието да си намерят дами, да завържат приятелства, да си намерят гаджета, но при мен не беше толкова от липсата на дама, а от любопитство. Двама приятели ме заведоха да погледам, а всъщност те не се записаха, а аз се записах и така вече почти 7 години. Всичко свързано със салсата, движенията става начин на живот.

В Интернет изобилства от материали за танците, но разкажете и вие на читателите от къде произлиза салсата?

 • Тинка: Салсата произлиза от Куба, а бачата и меренге, които също преподаваме произлизат от Домениканската Република.
 • Рос: Модерната салса всъщност е възникнала 60-те години на миналия век в САЩ. Много хора, най-вече латиноси емигрирали в САЩ, търсели са поле за изява, започнали да се събират на банди, започват да свирят, да правят музика, един от тях е и Хектор Лаво, на когото е посвет и филмът „Ел Кантанте”.  Иначе родината и е Куба, защото по времето, когато афро – кубинците са били роби, им е било забранено много неща да правят и единственото нещо, което им е било позволено са били танците. И до ден днешен те се събират на улицата, пеят, танцуват.
 • Тинка: Много отворени са като цяло, много свободни души. Не се притесняват от това да танцуват.

На каква възраст по-малките започват да се интересуват от салса?

 • Тинка: Салсата няма възраст – имаме двойка, които са на 60 г. и танцуват със страшно голяма енергия. Имаме и деца, които са на 7 г. Салсата и като цяло карибските танци са танци, които могат да се танцуват от всички – няма определени правила, не се налага да се поставя някакъв шаблон и не е необходимо задължително да идват с партнъор. Създадена е изключително и само за забавление, като един международен език е за всички.

Тъй като лично на вас салсата ви носи любов, какво ще пожелаете на всички за наближаващия Св. Валентин?

 • Рос: За празника им пожелавам да намерят любовта в себе си и да я изразяват чувствено, така както ние я изразяваме. А след време рано или късно им пожелавам да намерят наистина някакво влечение и любов към танца, за да ги зарежда с нови положителни емоции, което пък ще им помогне допълнително в любовта.
 • Тинка: Най-важно е никой да не се притеснява да показва любовта си – навсякъде, по всяко време. Колкото повече показваш любовта си, толкова повече ти се връща обратно.

Статия: К. Герчева, Февруари 2012

Снимка: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 354 пъти