Днес, когато Пандемия е обзела света, поглеждаме назад в историята, за да видим какво се е случило и как се е отразило. Сравняваме мащабите, търсим отговори, идеи, решения за справяне със световната епидемия COVID-19. Зад названието Covid-19 се крие непознат досега вирус, който бързо се превърна в световна заплаха. На много места по света има хора под карантина. Затварят се граници, живота замира.
Откъде ли е тръгнала, издирва се нулевия пациент?
Първият потвърден случай е от 31 декември 2019г. в град Ухан, но откъде е тръгнала заразата, може само да се гадае.
Китайски учени твърдят, че още на 1 декември 2019 г. е имало заразен, като този човек не е имал контакт с пазара Хуанан.
Но хипотезата, че болестта е тръгнала от пазара и е била предадена от животно на човек, все още се смята за най-вероятната според Световната здравна организация.
Дали наистина е така, или някой е създал вируса в лаборатория?

Да погледнем назад в историята за любопитни факти, свързани с мащабни епидемии.чума маска пандемия

Мери Мелън е позната под прозвището „Тифозната Мери“, защото е най-известната носителка на инфекция. Наричат я нулевия пациент на епидемията от Тиф. Мери е родена на 23 септември, 1869 г. в Ирландия. На 15 годишна възраст емигрира в САЩ, където започва работа като домашна прислужница. Оказва се, че умее да готви добре и това я издига на по-високо ниво в Ню Йорк.
През 1900 г. семейството, за което работи се разболява. Мери се премества в Лос Анджелис при друго заможно семейство. Скоро някои членове на семейството започват да страдат от повишена температура и диария, а един от колегите й умира. Мери отново намира нова работа, в дома на богат адвокат и тук скоро след това се разболели.
Съветът по здравеопазване на Ню Йорк забелязали тенденцията. Д-р Сара Джозефин Бейкър направила разследване, но Мери не приемала, че има връзка между нея, заболяванията и смъртните случаи. Все пак изследвали Мери и се установила, че е носител вируси на коремен тиф, без болестта да се прояви в нея.
Била принудително поставена под карантина в клиника на остров. Там стояла до 1910. След това решили да я освободят, при условие да не работи в областта на кулинарията. Тя се съгласила, но започнала работа като готвач в болницата.
25 души се разболели от коремен тиф и Тифозната Мери отново била изпратена на острова, където прекарала остатъка от живота си.пандемия испански грип

Пандемията от испански грип от 1918 до 1920 година убила около 20-40 милиона души, повече от жертвите в Първата световна война. Тази епидемия се счита за най-опустошителната в историята на човечеството. За една година на епидемията загиват повече хора, отколкото отколкото през четирите години на епидемията от Чума.(1347 до 1351г.).

пандемия испански грип

пандемия испански грип

Когато се появи СПИН, хората си мислеха, че това е чумата на съвремието ни. Но човечеството оцеля.
След това се сблъска със заплахата от Ебола.
Разпространението на ебола продължи над 2 години в 10 страни, най-вече в Африка. Смъртните случаи бяха 11 000. Заключението на учените беше, че тази зараза е започнала от 2-годишно дете от Гвинеа, което вероятно се е заразило след като е играло на място с прилепи.

Да се надяваме Коронавируса също да остане скоро в историята и да не се увеличава броя на жертвите от тази епидемия.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==