Хората по света празнуват по различен начин и по различно време Новата Година.  Поради разместване през вековете на календарните дати, много от празниците са се преместили,  застъпили, смесили. С техническия прогрес и възможността да се пътува по-бързо и по-надалеч са се смесили и различните култури.  И така има един период от декември до края на януари през който  различните народи  посрещат Нова Година, нов цикъл на времето, различни празници на новото, на възраждането, надеждата, новото начало и т.н.

Австралия

Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли. Традиция е всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.  Има ли новогодишен празник без сняг и елхи? Да, австралийският. Там Дядо Мраз се появява на плажа с ярък сърф. Той според традицията е с бяла брада и шапка с помпон, но раздава подаръци в бански костюм.

Австрия
Австрия е родината на известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос. В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел“ с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците. Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си – така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ“ отсъстват от домовете си. Коминочистачът и свинята се смятат за символи на щастието. Твърди се, че в старо време на новогодишния празник, ако се появял коминочистач, хората тичали след него, стараейки се да го докоснат и да се нацапат със сажди. Вярвали, че това носи щастие. Във Виена всяка година се излива специален медал – сувенир на който е изобразено как дете язди свиня.

Албания
Коледа е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие . Населението на страната е смесено, но Коледата в Албания е уникална, с това, че всички общности отпразнуват празниците с почти равен ентусиазъм. Хората обичат да празнуват в компанията на цялото си семейство.

Англия

Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки и, разбирасе пуйката. В навечерието но Коледа и на следващия ден по улицитемогат да се видят многобройни карнавали и тайствени пиеси в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти. Нарастваните на деня е знак на по нови сили и това се празнува по няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26. Англичаните не посрещат новите години с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Но неписано правило е, че срещу Нова година или на следващия ден всеки може да навести който и да е дом, без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в домашното огнище и да пожелае огънят в този дом да не угасва

Армения
Армения е първата страна официално възприела Християнството, Бъдни Вечер 5 януари е един от най-големите свети религиозни празници. Те празнуват според Юлианския календар. Арменците не кичат елха. За трапезата на арменците на Бъдни вечер се приготвя солено тесто, нещо като баница, в която се слага пара или копче. Основното ястие на Коледа е рибата. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, тоест сарми от булгур и кисело зеле. Пие се червено вино. На самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци.

Бали
Жителите на този остров празнуват Нова година в различно време, т.к. по техния календар годината има 210 дни. Дълго време преди настъпването на Новата година се извършват приготовленията.

Бирма

Да се определи точният ден на настъпването на новата година в Бирма е задължение на Министерство на културата. Тя настъпва по указ от 12 до 17 април. По време на празнуването всички се заливат един друг с вода. Според древните поверия така се печели благоволение на боговете на дъжда.

Бразилия
Папа Ноел носи подаръците в Бразилия. Според легендата той живее в Гренландия. Когато посещава Бразилия, той обикновено носи копринен костюм, заради лятната жега. Огромната Коледна вечеря, необичайна за лятното време, включва пуйка, шунка, шарен ориз и прекрасни зеленчукови и плодови ястия. Декорацията включва свежи цветя. Фойерверки и големи Коледни дървета от лампички осветяват по-големите градове.

Виетнам

От смрачаване виетнамците палят огньове, на които приготвят особени лакомства от ориз. Традиция е в новогодишната нощ да се пускат живи раци в реките и водоемите. Според преданията на гърба на раците плува бог, който на Нова година се отправя към небесата за да разкаже там как живеят хоратя на Земята. В тази нощ се забравят всички спорове и се прощават обидите. Виетнамците  в  новогодишната  нощ    си подаряват   полу  разцъфнало  клонче  от  праскова  и  си  разказват  различни приказни истории край огъня. Виетнамците смятат, че в дома им живее Бог и на Нова година той отива на небето, за да разкаже как е минала годината за всеки от членовете на семейството. В тази страна хората приемат, че именно на Нова година човек става с една година по-възрастен, а не както е по света – в деня, когато е роден. Виетнамците приемат, че в деня на Нова година стават с една година по-възрастни, а не на рождения си ден.

Бирма.
Нова година се празнува в най-топлото годишно време.В  Бирма  водата е символ на нежност ,  чистота  и  обновление  на  живота. Близки, приятели, познати и непознати се заливат с вода, без някой да се сърди за това.

Водата, която разходват за това време само в  Рангун, би  стигнало  за  снабдяване на  2,5  милионния  град  в  продължение  на  три  месеца.

Венецуела
Коледа се празнува с религиозни и традиционни обичай. Предимно католическа страна, се чества раждането на детето Исус. Религиозните празници започват на 16-ти декември. На Бъдни вечер семействата се събират около празничната трапеза. Приготвя се дълъг хляб с шунка и стафиди, а десерта се прави от зелена папая и кафява захар. На 25 декември сутринта децата намират подаръците под елхата. По традициая Исус ги донася . Коледните празници официално приключват на 6-ти януари, Деня на Рейес Магос (тримата мъдри царе, които са посетили Мария и Младенеца).

Гърция

В Гърция Коледните и Новогодишните традиции са религиозни празници. Елхата се подрежда на 24.12 и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде също както у нас. Почти същия е и обичаят – коледуване. И в Гърция Коледа е семеен празник – всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и баклава със сусам, канела и портокалови кори която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техния Дадо Коледа.  Отивайки на гости за Нова година, взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гостоприемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: „Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък.“ А ако камъкът е мъничък, тогава се казва: „Нека катарактата на очите на стопанина е толкова мъничка, колкото това камъче.“ В Гърция е традиция да се посрещне новата година с игра на карти, но на пари. Според поверието, който спечели повече, ще му върви през цялата година. Сред обичаите за последния ден от старата година е и почистването на камината и поставяне на ново дърво за късмет. Традицията в Гърция повелява също така да дадеш на колкото може повече деца дребни монети. На 1 януари пък след прибиране от църква трябва да удариш нар пред вратата, за да е плодовита годината за цялата къща.

Германия

Семеен празник. Приготовленията за Коледа месец по-рано за да се украси празнично целия град. Събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети. На трапеза, има гъска с ябълки, пфеферкухен,лубкухен и щолен. Особеното на този сладкиш със стафиди е много мазнина в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкусовите си качества. И тук Коминочистачът и свинята се смятат за символи на щастието. В Германия коледните празници започват още през първата неделя на декември. Това е денят, в който се прави пищната украса за празника. Всяка следваща неделя до Рождество Христово в църквите се отслужват празнични литургии, които се посещават от цялото семейство. Във всеки дом се украсява коледната елха. На стената се поставя календар с 24 отвора, в които има изненади. Децата отварят всеки ден до Коледа по едно прозорче от календара и откриват там сладкиш, шоколад или друго късмет че. В празничния ден те намират подаръците си до леглото, поставени в специален коледен чорап.

Гвинея

Слонове, които са символ на сила и богатство, предвождат в новогодишната нощ шествието в Гвинея. То е изпълнено с песни, танци и разнообразни игри.

Гватемала
Традиция е да се ходи на църква на Бъдни вечер и след това да се посетят роднини или приятели. Точно когато удари полунощ и всички са се прибрали, младите хора пускат фойерверки. По традиция на трапезата всички ядат „тамал“, което е пуйка пълнена с ориз, царевица, сушени сливи, стафиди и сос приготвен с местни подправки. Приготвя се за 8 часа и се увива в бананови листа и се завързва с изсушена трева. Сервира се с бял хляб и резени лимон, заедно с чаша топъл шоколад или кафе.

Гваделупа
Там е горещо и не познават снега. Празник на човешката топлота и на гостоприемството. Основните коледни ястия са кървавица, ориз, „дървени грахчета“ и пунш с сушени на жарко слънце портокалови и мандаринови кори. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. Всички пеят и заедно отиват в полунощ в Църквата. А през това време „татко Коледа“ оставя подаръците.

Дания
В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек. Четири седмици преди Коледа датчаните започват подготовката за празниците. Първо правят венец от борови клонки и слагат в него четири свещи, като запалват една от тях – неделята на запалването. Втората неделя е на сладкишите – приготвят се сладкиши в които непременно има канела. Третата неделя се украсява елхата с датски знаменца, червени панделки и сърца от слама. Четвъртата неделя е неделята на приятелството и обичта и тогава датчаните пият топло вино и ракия. На улиците преобладава зеления и червения цвят. Вечерта срещу Коледа /на Бъдни вечер/ на датската трапеза ще видите: херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт – ориз с бадеми и канела. След това и малки и големи пеят и танцуват в очакване на червения дух.

Еврейската Нова година

Рош Ашана (Нова година) се чества през септември или октомври, защото това е времето, когато се събират плодовете от човешки труд. И се решава какво ще се засажда в бъдеще. Шофарът, овнешки рог, призовава хората да преценят делата, които са извършили през изминалата година, и да пристъпят причини в новата. Според Библията шофарът е затръбил за първи път, когато Господ е призовал Моисей на Синайската планина, за да му даде десетте Божии заповеди.Десетте дни от Рош Ашана до празника на покаянието Йом Кипур са много важни, защото тогава Бог решава кой ще бъде опростен в Книгата на живота

Ескимосите.
При тях Новата година идва, когато падне първият сняг.

Етиопия.
Нова година се празнува през първата седмица на септември и съвпада с жътвата. С песни и игри етиопците се събират на края на градове и села. Всеки носи сухи клонки, вързани в снопове, които нарежда в големи купени и ги подпалва. Около тях празнуват, пеят, танцуват.

Индия.

В Индия вярват, че какъвто си в първия ден на Новата Година така ще ти върви. Затова се стараят да са добри. Там празнуват Нова година в средата на месец октомври. При тях няма елхи, нито Дядо Коледа, а бенгалски огньове осветляват градовете в най-красиви багри.

Посрещат Нова година по различен начин. Жителите на северна Индия се украсяват с бели, розови, червени и лилави цветя. В централна Индия украсяват сградите с разноцветни, предимно оранжеви знамена. В западна Индия на покривите на къщите запалват малки огънчета. В навечерието на празника майките подреждат за децата си върху голями подноси подаръци, сладкиши, цветя. На сутринта след Нова година децата със завързани очи се завеждат до подноса, от който те си „избират“ подаръка. Индийците по принцип празнуват Нова година на 1 януари, само в Северна Индия тя идва на 13 април.

Иран.

Нова година се посреща през март. Гърмят топове, подреждат се тържествени трапези, на които задължително има чаша. В чашата плува зелен лист и жива риба – символи на живота и дълголетието. В момента в който топовете известяват края на старата година, всеки трябва да държи в ръце сребърна пара, т.к. се вярва, че този, който не направи това, цялата година ще прекара вън от родината си. Преди празника, иранците посяват зърна от пшеница или ечемик в блюдо. Поникналите стъбла символизират началото на нов живот. Главата на семейството дарява домочадието с нови дрехи. На празничната трапеза трябва да има чесън, оцет, сол от неузрели класове и супа от салатени листа. Хората палят огньове по улиците и ги прескачат за здраве.

Испания
Коледа в Испания е семеен празник: след 22 часа на 24 декември ресторантите са затворени. Испанците са по домовете си и чакат литургията в полунощ. След литургията започва угощението – моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска – в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед. Щастието на испанците зависи от това, как ще прекарат самият новогодишен ден. Всеки се стреми да не изостава в нищо от другите.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и.

Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар.

В  Кения Нова  година се  посреща  във  Водата. През  този  ден кенийците  се  къпят в  реки,  езера, в  Индийския  океан,  возят  се  на  лодки, пият  и  се  веселят.

Китайската Нова Година
Всяка китайска година носи името на едно животно.Животните са дванадесет: плъх,вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, и свиня. Китайската Нова година се чества през януари или февруари.
Преди празника, който продължава петнадесет дни, хората почистват добре къщите си и уреждат старите си дългове.
На Нова Година те си разменят портокали- за богатство, мандарини с листа- за късмет, и ябълки – за мир. Окичват домовете си с червени знамена и опаковат подаръците в червена хартия, защото червения цвят означава благоденствие. По време на празника никой не бива да се кара, не бива да носи черни дрехи и не бива да използва нож и ножица, за да не си отреже късмета. За да прогонят лошите духове, хората бият барабани, пускат бомбички и викат оглушително.
Нова година се празнува винаги на новолуние в края на Януари – началото на Февруари. По улиците минават шествия с хиляди фенери. Тях ги запалват за да осветят пътя към Новата година. За да не пуснат злите духове у дома, китайците залепват прозорците и вратите с хартия и прогонват духовете с пушкала и петарди.
В първия ден на китайската нова година, по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл – смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия.
В преддверието на празника китайците разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете. Разбира се, всяко семейство организира пищно семейно тържество. На трапезата винаги има нарциси.
Съвременната Нова година в Китай е много красива. На многохилядните процесии се запалват безброй фенери с формата на 12-те животни от зодиака. С фенерите китайците вярват, че осветяват пътя си през новата година, а за да отблъснат лошите духове те се въоръжават с хлопки и вдигат колкото се може повече шум.
В Древен Китай на Нова година се обявявал единственият празник на бедняка
Тогава бедният човек можел да влезе във всеки дом и да вземе, каквото му е нужно. Ако откажеш да дадеш на бедняка, съседите ще се отвърнат от теб, вярвали някога.

В  Колумбия преди  настъпване  на  Нова  година  от  дома  се  изнася всичко  старо и се  изгаря.

Куба

На Нова година часовниците бият само 11 пъти, защото 12-я удар се пада точно на Нова година и по този начин дават възможност на часовниците да си отдъхнат и да посрещнат Новата година заедно с всички. Кубинците смятат, че благодарение на тази традиция няма да “загубят времето си” през настъпващата година. В полунощ кубинците изливат вода на улицата през широко отворените прозорци, за да бъде Новата година толкова ясна и чиста, колкото е водата.

В много домове на Латинска Америка имат специална кристална чаша, която пълнят с вода в новогодишната нощ. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и те очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.

Мексико.

Подготовката за Коледа започва от 16 декември.Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ.В КоледнатаВ Коледната  нощ по улиците има парад, на който хората пеят коледни песни и носят свещи и камбани, закачени на дълги пръти. След парада всички се събират в местната църква.В самата нощ също децата и младежите играят играта „Пината“ -това са малки глинени съдове, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Съдът е изпъстрен с различни фигури, картини на диви животни и чудовища. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

Монголия.
Дядо Коледа прилича на овчар от миналите векове. Държи бич, който често размахва. Живее усамотено, грижи се за стадата си. На хълбока носи кесия за тютюн, огниво и кремък. Облечен е с рошава шуба и на главата си носи голям калпак от лисича кожа. . В новогодишния празник се провеждат спортни състезания, игри, проверки за ловкост и смелост

В  Непал церемонията  за  посрещане  на  Нова  година е  след обяд в Бхактапур. Там,  в присъствие  на  хиляди  зрители, включително и  членове  на  правителството, се  провежда  старинен  обряд за  накланяне  на  стълб,  олицетворяващ  бог  Шива, с    жертвоприношения  и колоритен  фестивал.

Норвегия, особено в провинцията, в коледната нощ пред вратата на хамбара се оставя купичка с овесена каша, за джуджетата, които ще пазят фермата от злини. На сутринта след Коледа, цялото семейство обикаля украсената елха и подаръците, държейки се за ръце и пеейки коледни песни

В полунощ в Панама бият всички камбани, свирят автомобилните сирени, а деца и възрастни викат и удрят по каквото им попадне. Те вярват, че така “радват” новата година. Според древно поверие шумът прогонва злите духове.

Португалците имат обичай да окачват над празничната трапеза добре запазен грозд. Когато часовникът започва да отмерва 12-те удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като същевременно си намисля желания за отделните месеци на настъпващата година. Когато часът удари 12, испанците излизат на улицата и си разменят подаръци.

В Полша,броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота и т. н

Русия,
Коледа  е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да“ или „не“, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укриванадни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли. През X – XV век за Нова година се считал 1 март. През XV век пренесли Новата година на 1 септември. А през 1699 г. Петър I издава следния указ: „Понеже в Русия отчитат нова година по разному, затова от днешна дата да се престане мътенето на главите на хората и за Нова година повсеместно да се счита първи януари. А като знак за доброто начинание и веселие да се поздравяват с Нова година, пожелавайки благополучие в делата и благоденствие в семейството. В чест на Новата година да се украсяват елхи, да се забавляват децата, да се спускат с шейни от планините. А възрастните да не се напиват и да не се бият помежду си – за това са предостатъчни другите дни.“

Румъния.
Нова година се посреща с обредни коледарски песни. Коледарите държат в ръце изкуствени цветя, прикачени на пръчка или клонка. Със сладкиши и звънци посрещат и черпят коледарите.

САЩ
До камината се окачват червени чорапи – символ на Коледа в западните страни. Под елхата се закачват бели и червени бастунчета. На трапезата пуйката е на особена почит /някъде – говеждо/. Специално приготвена ромова напитка, в която има канела и индийско орехче, се поднася в малки чашки на гостите.
В САЩ е прието да се правят много подаръци, които се събират цяла седмица под коледната елха и не се отварят веднага. На Коледа Санта Клаус също носи подаръци, а на него му оставят мляко, сладко и шоколад. Хората живеещи в малките градчета пеят коледни песни и си ходят на гости.

Северна Америка.
При индианците се е запазил обичаят да се посреща Нова година край огромен огън, сред горска поляна. Те танцуват с бели облекла, лицата им са боядисани с бяло, а в ръцете си държат пръчица с топче от пера накрая.

В Сиера Леоне празникът идва с първия майски дъжд. Възрастни и деца играят по площадите под звуците на барабани и флейти.

Судан.
Тогава суданците празнуват деня на независимостта на своята страна.

Талисманът за новогодишно щастие при суданците е зелен, неузрял орех. Най-сърдечното, най-хубавото пожелание е да се намери такъв орех.


Украйна,

Дядо Мраз идва на шейна, теглена от три елена.Помага му малко момиченце, Снежинка. Тя носи сребристо син костюм, обшит с бяла кожичка и корона на главата, във формата на снежинка.

Унгария.
На новогодишната трапеза няма гъски, кокошки и други птици. Според народното поверие тази вечер не бива да се ядат птици, за да не отлети щастието. На масата унгарците слагат чесън и мед и…прасенце.

Финландия.
Девойките в новогодишната нощ хвърлят през глава чехъл или обувка. Ако тя удари с върха вратата – означава сватба. Новогодишните подаръци се изнасят предварително на масата.

Франция
Тя е голяма държава и всяка област има нещо типично в коледната традиция. На 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета, а зад всяко прозорче има изненада – малко лакоство. На 24-ти декември се отваря последното, най-голямото прозорче. В празничната вечер, край бляскавите светлинки на елхата, семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая – миди, охлюви, риба сомон и великолепен много скъп пастет от гъши дроб. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията повелява : печени кестени и греяно вино. В новогодишната нощ всеки селянин, който произвежда вино, трябва да влезе в избата и да почука три пъти по всяка бъчва. Съществува поверие, че виното е одушевено същество и не обича, когато го забравят. Всеки млад човек трябва да носи една рибка от сладко тесто и в дванадесетия час, когато загаснат светлините да отхапе главата и. Ако в тъмното отхапе опашката и, през годината ще му върви назад.

Хаити.
Нова година е начало на нов живот. Затова в навечерието и скараните се помиряват, домовете основно се почистват, старите мебели се поправят или се купуват нови.

Холандия.
На новогодишната трапеза се поднасят понички със стафиди. Такива понички се пекат само тогава. В полунощ всички кораби, намиращи се в пристанищата на Приветстват със сирените си настъпващата Нова година.В Холандия Санта Клаус идва от Испания в средата на ноември. Всички деца и кралицата го чакат на пристанището. Дядо Коледа – Санта Клаус тръгва на пътешествие из страната да провери дали децата са били послушни, за да получат от него коледните си подаръци. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата със знаменца и писма до добрия дядо при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Децата приготвят по чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа, а бисквитите и бонбоните, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. Спътник на Дядо Коледа е Черният Пиет, който носи подаръци за лошите деца.

Чехия.
На трапезата задължително се слага шаран. Хората вярват, че коледната нощ е магическа, и че в нея човек може да предскаже бъдещето.

Шри Ланка.
Правят се много вкусни сладкиши с ориз, а в Нигерия домакините сервират на гостите си храна от просо и царевица в специален сос и се радват на богатата си трапеза.

Швеция и други скандинавски страни – вярват, че човек, който дойде в къщата този ден носи щастие.  Въпреки потока от туристи традициите се спазват стриктно. Коледните празниции започват на 1-ви декември. На 13-ти декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците. За Нова година е прието да се чупят домакински съдове пред вратите на съседите. Коледа е нещо свещено. Свещено до такава степен че шведите са построили цял лунапарк.

Швейцария,
Дядо Коледа идва на специален, празнично украсен трамвай, с който разхожда децата из града.

Уелс и Шотландия.

Преди Нова година в бъчва се запалва смола, а бъчвата се търкаля по улиците. Това се счита за символ на изгаряне на Старата година. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. По древен обичай главата на семейството разтваря широко вратите на къщата при последния удар на часовника. Той пропуска старата година и кани Новата да влезе. Впрочем в новогодишната нощ всеки може да отиде в която къща поиска, знаейки че ще бъде радушно приет. Но от гост до гост има разлика. Смята се за лошо предзнаменование, ако първа прекрачи прага жена. Това предвещава неприятности. Нежелани първи гости са и русите мъже. Чернокосите, дошли първи, домакинята посреща с отворени обятия, т.к.носят щастие и успех. Хвърлянето на въгленче е задължително – огънят на домакинята никога да не загасва.

Южна Африка, Коледа идва в средата на лятото. След обилния обяд семействата отиват при роднини и приятели за да подарят и да получат т.нар.коледни кутии, пълни обикновено с храна…

В  Япония по  традиция в  новогодишната  нощ  камбаните бият  по  сто и  осем  пъти. Цифрата  108  е символ,  че  човек  има  шест  порока – алчност, злост, глупост, лекомислие, нерешителност  и  скъперничество. Всеки  от  тях  има  осемнадесет  различни  оттенъци. С  ударите  на  камбаните     постепенното  се очиства от  пороците. С  последния  удар  на  камбаните се  ляга  за  сън, за  да  могат  да станат  преди  разсънване  и    посрещнат Нова  година с  първите  слънчеви  лъчи.  Сънлинците не могат според поверието да разчитат успешна година. Ако дете нарисува това, което желае и сложи рисунката под възглавницата си, желанията му ще се изпълнят. За това всяко дете от тази страна прави такава рисунка в последния ден от старата година.  Японецът няма да забрави да сложи слама на фасадата на дома си, която ще го пази от злите духове. В седемте празнични дни японците си ходят на гости, за да си разменят подаръци. Те имат обичай и да пускат хвърчила.

На новогодишната трапеза се поднасят тънки дълги макарони, които символизират благоденствие, ориз, който означава изобилие, шаран-сила, фасул – за здраве. Японците вярват, че за да са щастливи през Новата година трябва да върнат всичките си дългове.

Универсални поверия за Нова Година

На много места в новогодишната нощ хората гледат да не са  с празни джобове и да не се карат с никого. Дамите трябва да имат нещо ново по себе си, защото се смята, че това ще донесе късмет. На масата пък не трябва да има морски дарове като раци, омари и други, за да “не върви назад годината към старите проблеми”.

Който изпие последната глътка преди полунощ, ще бъде късметлия, е една от поличбите, свързани с пиенето на Нова година. Други пък съветват да напишете заветното си желание на хартия, да я изгорите, да разпръснете пепелта над чаша шампанско и да го изпиете като символ на новото, което ви предстои.

Да вярваме или не на новогодишните поличби избира всеки. Някои предпочитат да “разграфят” нощта предварително, за да няма пропуски. Но тогава и най-малката грешка би се възприела като трагедия. За други настъпващият празник е въпрос на импровизации и ще е щастлив заради спонтанните решения. Така че посрещнете Нова година според собствената си фантазия и това, което ви диктува сърцето. Всеки вярва във нещо, и според това дава посока в живота си.

В каквото и да вярвате, вярвайте че хубавото предстои.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==