Цветница е християнски религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. От друга страна празникът Цветница има езически корени. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Празника Цветница  се нарича още  Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден.

Цветница
Цветница

На този ден християнската църква припомня посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Според евангелието той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. Върбовите клонки заместват палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Сутринта на Цветница, в църквата се осветяват  върбови клончета, които хората отнасят в домовете си с вярата, че клонките ще ги пазят живи и здрави, затова  се запазват  цяла година пред домашната икона.

На Цветница, лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича „кумичене“. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за „кумица“ и тя повежда моминското хоро към своята къща. Привечер на Връбница  на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено

На празника отбелязваме и настъпилата пролет, прераждането на природата за нов живот.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета. Според  статистиката  имен ден на Цветница празнуват една пета от българите.

Честито на всички именници!!!

Цветница е  неделята преди Великден,  празник на цветята и на този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри.

Събрал: Десислава Кънчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==