Абитуриенски баловеАбитуриентските балове по света
В цял свят през всички времена има едно събитие, което се случва на всеки човек достигнал определена възраст- неговото представяне пред общността, като зряла личност. Дебютанти, зрелостници, възмъжаване за момчетата или време за омъжване за момичетата,бал, танци са различните наименование на едно и също събитие. Нощта в която младежите се вливат в  групата на възрастните. Обличат с нетърпение официални костюми и рокли и се чувстват големи.

Пълнолетието  в Япония се навършва на  20 години и  се празнува през януари.

На 20 години  получават правата и отговорностите на възрастните: на тази възраст те могат да участват в изборите, носят цялата отговорност пред закона. Освен това, на 20 години младите хора официално разрешено да се пушат и да пият алкохолни напитки.

При  навършването на пълнолетие,   получават поздравления и  специално организирана церемония. Момичетата са склонни да се облича в ярко оцветени кимоно с дълги ръкави, така наречените furisode. Момчетата обикновено носят празнично черни костюми, въпреки че в последните години, много предпочитат мъжко  кимоно.

Бал на дебютантките в Париж

Всяка година през ноември или декември изисканият Хотел Крилон в Париж кани 24 момичета от европейски аристократични семейства, които използват вечерта да се представят пред висшето общество.

Всяко момиче представлява една от най-големите модни къщи в света, от Вивиън Уестууд до Кристиан Лакроа. Балът се организира от хотела и японската бижутерийна къща Mikimoto pearls. Приходите от балът отиват за фондация Пиер и Мария Кюри.

Балът включва вечеря и танци, като входът е безплатен, но е само срещу покана. През последните години организаторите започнаха да канят спортни и филмови величия наред с аристократите.

Дрескод: Само дрехи от най-висша мода, обшити със диаманти.

Абитуриенски баловеАбитуриентските балове в Ню Йорк

От хиляди години богатите и знатните особи имат още един начин да общуват помежду си, далеч от погледите на простолюдието. Събитието се нарича бал на дебютантите и се провежда от стотици години. Смята се, че първоизточникът му е добрата стара Англия, а баловете на дебютантите са се радвали на особен разцвет по време на управлението на кралица Елизабет. Днес събитието не се е изменило особено, нищо, че вече се провежда в Ню Йорк. То е още един особен начин на комуникация, завързване на нови бизнес връзки и показване на статут във висшето общество. Рецесия или не, Международният бал на дебютантите се провежда в Щатите от 1945 година и нищо не може да спре важното събитие.

 


Абитуриенски балове В Аржентина има и абитуриентски балове или „фиести де egresados“ за студенти завършват последната година от гимназията.

Абитуриентските балове в Бразилия „bailes де “ са обичайна практика в края на гимназията и в колежа дипломирането.

Абитуриентските балове в Канада – повечето училища имат едни и същи традиции, като тези в Съединените щати, с изключение на бала се държи само за завършващия випуск.

В Чили  абитуриентски балове, или „фиести де graduación“ (дипломирането), обикновено се провеждат в хотели след „Licenciatura“ или завършването на гимназия.

В Колумбия много частни училища обикновено имат абитуриентски балове,  обикновено се състоят от една вечеря, танци, музика на живо, както и конкурси.  Те обикновено се провеждат в хотели и клубове.

В Хондурас Абитуриентските балове те се наричат „Син де Graduacion“, те се провеждат в луксозни хотели, също семействата  на завършващите студенти са поканени на събитието.  След  даване на  дипломите има вечеря за  завършващите ученици и техните семейства или приятели в една и съща стая, която по-късно ще се превърне в една дансинга на всички. След бала, наемат лимузина и да се возят през целия им град, за да ги направят известни като официална дипломираните студенти.

Абитуриентските балове Коста Рика , както и много други американски страни, „Baile де graduación“ се празнуват след завършване на гимназия.  Това обикновено се извършва преди дипломирането да отпразнуват края на училището, проведени в хотели или салони с дансинг, музика и вечеря. Тя започва с  един валс . Следва  Вечерята и останалата част от нощта се състои от танци и празнуване.

В Перу , абитуриентски балове – „Фиеста де Promocion“ – обикновено се провеждат в хотели, конвенция центрове, или големи жилища. Облеклото е официално. Някои родители и учители често са поканени, но те не зае цялата нощ. Има вечеря, както и алкохолни напитки и деликатеси. Закуска често се сервира на следващия ден, около 07.06 часа.

В Съединените щати , някои американски висши училища и колежи,има танци при завършване. Учениците сами си ги организират. Избират Крал и Кралица на вечерта.

В Австрия , както и в Чешката република , през последната година в гимназията се отбелязва с бал, наречен в Чешката „Maturitní ципи“, който обикновено е през януари или февруари.  Този танц се провежда преди изпититеда  са взети.  Студентите често канят своите родители и други роднини, за да споделят събитието с тях.

В Босна , Хърватия и Сърбия , matursko veče,  дипломирането  е събитие  в края на последната година. Традицията е като в САЩ

В Финландия еквивалента на Абитуриентските балове се нарича Vanhojen tanssit . Събитието е през февруари, преди матурите. Студентите изучават 10-30 танци за събитието. Преди е било традиция да се носят национални дрехи, но вече се празнува с модни официални дрехи.

В Германия студентите празнуват дипломирането си от гимназията във физкултурния салон , облечени в официални дрехи. Събитието започва с церемония за награждаване и продължава с музика и танци .

В Унгария студентите получават синята панделка, за да отбележат началото на подготовката за дипломирането им. Абитуриентските балове се провеждат през януари, а напоследък преди Кореда .Всеки випуск изпълнява  танц са научиен по време на месец преди събитието.

В Ирландия Абитуриентските балове , се наричат бал на дебютантите. Това е официалната вечер за танци за студенти, които току-що завършил средно училище (гимназия) и традиционно се провежда в периода септември-октомври, след като учениците приключат изпитите.  В селските райони често се извършва през юли или август. Някои момчета училища имат Debs през януари, февруари, март или на последната година.

В Италия Абитуриентските балове обикновено се провеждат всяка година, последните дни  на училището. Това не е официално събитие, ходят на дискотека и правят серенади на учителите си.

В Литва  Абитуриентските балове се провеждат след изпитите, обикновено в същия ден,на връчване на дипломите.

В Норвегия , това събитие е различно за различните училища.  Състои  се по време на зимните месеци, и често се нарича „Nytt Ars балет“.  Студентите не могат да въвеждат хора извън училище. Цар и Царица се избира с гласуване.

В Полша се провеждат абитуриентски балове, 100 дни преди изпитите ., затова бала се нарича „studniówka“ (100 дни нещо „). Бала започва с традиционния танц полонеза.

В Русия и Беларус абитуриентски балове, се наричат „Vipusknoy вечер“, което буквално означава „вечер на завършване“. Провеждат се от 18-ти до 20-ти или 23-ти до 25-ти юни, след като всички държавни изпити са взети. Бала започва с валс. На сутринта след бала, по  традиция посрещат изгрева.

В Словакия , най-близкото нещо до бала е Stužková, събират се  със своите родители, партньори и преподавателите по случай предстоящото им дипломиране.  Той се провежда през ноември или декември.  Всеки от учениците получава  надписана с името си зелена панделка . Много от учениците носят тази лента на своите сака или ризи за останалата част от годината. Бала обикновено включва един банкет, скечове и песни, подготвени от студенти, и, разбира се, танци.Облеклото е официално.

Абитуриентските балове в Словения се провежда преди окончателното изпити между януари и май .Могат да  каня приятели и близки, има традиция първия танц да е с майката или бащата.

В Швеция , този вид събитие обикновено известен като Studentbalen.  Състои се от официална вечеря и танци и се провежда през седмицата преди дипломирането.

В Швейцария еквивалент на Абитуриентските балове е БАЛ Printemps де.

В Обединеното кралство , училище Абитуриентските балове не са били събитие  до края на 1990-те. Смята се, че всяко училище  е имало бал . Училищата в Англия , Уелс и Северна Ирландия е имало бал в края на гимназия (16-годишна възраст) и в края на шести Form (на възраст от 18). Това е различно от Шотландия , където Бала провежда само в края на гимназията и мъжете имат възможността да се носят Kilts.

  Абитуриентските балове вАвстралия са в последната година от гимназията, тя се нарича понякога вечеря-танц, прощална вечер или дебютантски бал.

В Нова Зеландия Абитуриентските балове в  държавното училище се провеждат между юни и август.

В Египет , повечето частни училища имат абитуриентски балове, подобни на тези, проведени в САЩ, но с малки разлики.

В Индия Абитуриентските балове са  прощално парти или събиране на сбогуване. Завършващите  получават топло изпращане от младшите ученици и персонал. Поднасят им се сувенири и награди.

В Израел , на абитуриентски балове са много сходни с американския абитуриентски балове.

В Малайзия , абитуриентски балове придобиват голяма популярност. Учениците сами си ги организират.

В Пакистан се организират прощални вечери. Избира се лейди и джентълмен на вечерта.

В Турция също се провежда бал по случай на вземане на зрелостните изпити.

Във Филипините абитуриентски балове са популярни в средните училища. Абитуриентски обикновено се извършва в младши и старши години в гимназията. Абитуриентски балове, са известни като „JS бала“, или, Младши Старши-бала. Junior абитуриентски балове обикновено се наричат „Зимни Formals“. Избират и Крал и Кралица на бала.

В Южна Африка Абитуриентските балове се наричат  Matric Dance, се провежда в  гимназията (12 клас). То се провежда в края на третото тримесечие, малко преди пролетния пауза, след което са изпитите. Обикновено е под формата на официална вечеря и танци.  В повечето училища на 11-ти клас клас е отговорен за организирането на събитието. . Понякога учителите и родителите също присъстват.

В Шри Ланка , момичетата носят Сарис след училище.

Във Виетнам , еквивалента на Абитуриентските балове е Hoan cuoi .

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==