Дядо КоледаИстория на празника

От Рождество Христово започва ново летоброение. Човешката история се разделя преди и след Христа. Раждането на Исус Христос символизира спасението. Това е по-важно от безкрайните спорове точно, на коя дата да се празнува. 2000 години са твърде много, наслагвали са се събития и промени в системите на летоброене, и разбира се човешки сметки и страсти. Празника започва четирдесет дни преди това със смирение и пост, който завършва на 24 декември с ритуална вечеря. Разбира се по света има най-различни начини да се отбележи едно и също събитие.  Безкрайните веселби, преяждане и препиване, характерни за коледните празници, всъщност са много далеч от Рождество Христово и вероятно са свързани с древната езическа традиция „сатурналия” – римски празник, провеждан през декември

Тиха семейна вечер, бдение в храма, веселие по улиците, рождественска сцена на площада са само някои по начините за отбелязнане на празника.

Смесването на светски, религиозни и дори езически елементи се е получило, провокира по мнителните да протестират за една или друга крайност.  Но по важно е как човек чувства празника във сърцето си от материалното му проявление.

Историческите факти разказват за бягащото семейство на Йосиф и Мария, как намира подслон в един обор във Витлеем. (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.). Нощта била озарена от ярка светлина. Намиращите се наблизо овчари получават видение от ангели, които им съобщават благата вест.

Празниците покрай Рождество Христово

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости. Всички семейства бдят вечер около огъня в очакване на коледарите. От силата на огъня очакват изреченото да се сбъдне. Бъдникът, както и огънят също е магически. На някои места, когато той почне да догаря, извеждат мъжката челяд навън и около огнището остават само невестите – да се раждат все женски животни от стоката. Трески от бъдника се закопават в лозята за плодородие и добро вино, или се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот. След полунощ тръгват Коледарите-мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се зли създания и коледарите ги прогонват. Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на вселената, подреждането и организирането на света.

Групите тръгват по къщите  винаги в източна посока. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Във всеки дом изпълняват песни за благопоучие на стопаните. Стопанинът ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.Коледарите си избират цар, или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.

На коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Следват сурвакането на Нова година, риненето на обори на Св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден (Богоявление) момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Християн, Християна, Кристина, Радослав и техните производни.

Тълкувания и забрани

•По пепелта от бъдника се гадае за плодородието.

•Който спечели паричката на Бъдни вечер ще бъде жив и здрав през цялата година.

Ако две групи коледари се срещат, не е на добре — през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.

Същата забрана важи и за русалийските дружини, които ходят през Мръсните дни.

•Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа — нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

•Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие.

• Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.

•Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най–сполучлива ще е за властници, войводи и управници.

•Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта — дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.

•Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.

•Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.

•Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето — в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.

•Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото — с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия — пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.

•Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото — сухо, а есента — ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.

Мита за Белобрадия старец

В Русия го наричат Дядо Мраз и там той обикаля домовете в навечерието на Нова година, 31 декември.

Децата в Германия, Холандия, Унгария и Румъния го очакват далеч по-рано, на 5 декември, вечерта преди празника на свети Николай.

Един християнски светец се превръща в най-харесвания от децата герой от приказките за свети Николай , променяни през вековете, чрез сливането на различни традиции от целия свят. Накрая се е изградилобраза на облечения с червен к стюм, весел Дядо Коледа, какъвто го познаваме днес.

През III век от н.е. на територята на югозападна Турция, твърди, че е родното място на свети Николай, известен и като Николай от Мира или Николай Чудотворец, светец-покровител на децата и моряците, прочут със своите свръхестествени лечебни умения, щедрост и с това, че раздавал тайно подаръци на бедните. След смъртта му други хора продължили да даряват анонимно неща на сиромасите, като казвали, че го правел свети Николай. Когато мюсюлманите завладяват Турция през ХI век от н.е., останките на свети Николай били отмъкнати от италиански моряци и отнесени в църква в Бари в южна Италия, където днес е неговата гробница. През 1800 година, Писатели и художници изобразяват Санта Клауз , Никалъс,дядо Коледа,Крис Крингъл, като един мил и весел човек, малък, закръглен, с бяла брада и червена мантия. В навечерието на Коледа се вози в прекрасна шейна, теглена от осем северни елени над поля и покриви. Той раздава подаръците за една нощ, като влиза през комините на къщите, на добрите момчета и момичета. А понякога в комините на лошите, оставя въглени.

Елфите на Дядо Коледа се появяват през 1856 година в една непубликувана книга, “Коледни елфи.” Той се позовавал на полезните елфи, които са работили дълги часове в цеха на полярния остров, за да направят коледни играчки за всички добри деца.

Дядо Коледа, елените, елфите и снежанка живеят в Лапландия, където ландшафта прилича на огромно ухо. Това е мястото, където Дядо Коледа слуша, за да разбере, кои деца са били добри.  Предупреждение към всички момчета и момичета, Дядо Коледа слуша и прави списък на спирките,където има добри деца за да им занесе подаръци.

Еволюцията на “Св. Никола” в Дядо Коледа днес се превърна в символ за щастие и прекрасен пример за смесване на много вярвания и практики от цял свят. Той прави играчки през цялата година с помощта на своите елфи. В навечерието на Коледа той се качва в своята шейна, теглена от осемте северни елена и започва пътуването си, като подарява играчки на добрите момчета и момичета по света. Днес той въплъщава във всички благост, милосърдие и невинността на детето.


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==