Въведение на Богородица в храма
„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534-1538

На 21 ноември е Въведение Богородично, което се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Въведение Богородично е защото това не е бил еднократен акт на въвеждане, подобен на влизане в храма да се запали свещ, а е въведение завинаги – пред Божия престол, пред Бог, за да служи всеотдайно и вечно.

Бездетните родителите на Мария – Йоаким и Ана дали обет – ако им се роди дете да го дарят в служба на Господ. В отговор на техните молитви се явява ангел, който им съобщава новината – че Бог е откликнал на молбите им и ще ги дари с дъщеря.

И ето – когато навършва 3 годинки Йоаким и Ана завели малката Мария в Божия храм в Йерусалим, за да изпълнят обещанието си. Тя била поставена на първото стъпало пред храма и за изненада на всички присъстващи, сама, без чужда помощ се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Посрещната е от първосвещеник Захария, който я е въвел в Светая Святих – мястото, където се влиза само веднаж в годината и само от първосвещеникът.

Св. Дева Мария живеела при храма и е растяла и се е възпитавала от по-възрастните и благочестиви девойки, които също живеели там и били посветени Богу.

След  достигане на възрастта, когато младите девойки, възпитавани в храма го напускали за да се омъжат, свещениците поискали тя да направи като тях. Но св. Дева Мария настояла, че желае да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак.

Тогава отците от храма, по внушение от Св. Дух, я сгодили за възрастния Йосиф, който бил от Давидовия род и роднина на нейните родители. По този начин той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Ден на християнското семейство

Въведение Богородично се отбелязва и като Ден на християнското семейство от 1929г., с решение на Св. Синод на Българската православна църква. Ден на християнското семейство защото празникът се отбелязва от цялото семейство, помага да се заздравят връзките между членовете му и добродетелите да укрепнат – да има чиста любов, вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и то да стане силно и сплотено.  На този ден семейството и тези от децата, които все още не били женени са ходили на църква и отправяли  молби за здраве и благоденствие в семейството. А родителите завеждали малките деца и ги представял на Бога.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==