Св. ап. Андрей Първозвани. Днес е Андреевден
Св. ап. Андрей Първозвани. Днес е Андреевден

Честит ден именници!

Този празник – Андреевден се приема като началото на зимните празници. Денят отново започва да расте, макар с размера на просено зърно, затова наричат и празника Едрей. За да приветства новия цикъл българинът, предишната вечер слагал да вари на този ден в ново гърне, варива като жито, царевица, боб, леща. Вярвал, че това действие ще се окаже благотворно на наедряването на реколтата. На празника Андреевден преди да се изяде ястието първо се хвърляло от него нагоре в комина с пожелание за високи стръкове. Дава се и на животните за да се множат. В някои райони е познат като Мечкинден – пазене от мечки.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки да похапват манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а  светеца се почита като господар на мечките.

Според православната църква св. ап. Андрей Първозвани е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на ап. Петър, който проповядва христовото учение сред балканските и при черноморските народи – скитите. Наричат го „Първозван“, тъй като пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. Разпнат е на кръст в гръцкия гр. Петра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като Андреев кръст.

Утро.бг честити празника на всички, които празнуват Андреевден. Да са живи и здрави и да имат сполука в живота.

 

 

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==