Атанасов ден се чества на 18 януари, в почин на  паметта на Свети Атанасий Велики. Името  Атанас в превод от гръцки  означава “безсмъртен”. Според легендите  Свети Атанас е   властелин на снеговете и ледовете.  От този ден нататък зимата започва да си отива. Хората са си го представяли облечен с копринена риза, яхнал бял кон се провиква  в планината : „Иди си, зимо, идвай, лято!“
Празникът е наричан още  „Среди зима“. Атанасовден, както и Антоновден, са   празник за ковачите, железарите, ножарите и налбантите, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка.
Има  легенда за двамата братя близнаци Андон и Атанас. Те били ковачи. Преди много години,  ковашките клещи още не били измислени. Един ден когато братята работели в ковачницата си, желязото прегаряло в пещта и тогава св. Атанас бръкнал и го хванал с голи ръце. Погледа му попаднал върху  кучето, което било  свило отпред лапички и му хрумнала идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета. Така те станали патрон на ковачите.
В техните дни ковашките еснафи жертват овни или бикове в чест на своите патрони и организират тържествени големи трапези.
На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

Уикипедия

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==