Днес » днес

Атанасов ден

публикувано от:  на януари 18, 2011 няма коментари

Атанасов ден се чества на 18 януари, в почин на  паметта на Свети Атанасий Велики. Името  Атанас в превод от гръцки  означава “безсмъртен”. Според легендите  Свети Атанас е   властелин на снеговете и ледовете.  От този ден нататък зимата започва да си отива. Хората са си го представяли облечен с копринена риза, яхнал бял кон се провиква  в планината : „Иди си, зимо, идвай, лято!“
Празникът е наричан още  „Среди зима“. Атанасовден, както и Антоновден, са   празник за ковачите, железарите, ножарите и налбантите, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка.
Има  легенда за двамата братя близнаци Андон и Атанас. Те били ковачи. Преди много години,  ковашките клещи още не били измислени. Един ден когато братята работели в ковачницата си, желязото прегаряло в пещта и тогава св. Атанас бръкнал и го хванал с голи ръце. Погледа му попаднал върху  кучето, което било  свило отпред лапички и му хрумнала идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета. Така те станали патрон на ковачите.
В техните дни ковашките еснафи жертват овни или бикове в чест на своите патрони и организират тържествени големи трапези.
На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

Уикипедия


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Справочник » Събитията, които са се случили на днешния ден: 18 януари
  2. Днес » Празници през януари
  3. Варненският храм „Св. Атанасий” навършва 175 години | Морски новини

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!