София с “Коледария” като Виена
Столичани могат да опитат греяно вино и курабийки на фестивала „Коледария“, който беше официално открит вчера. Първият коледен базар на открито, който е разположен до Орлов мост, ще работи без вход всеки ден от 10 до 22 часа до 7 януари. Там вече е разположена монолитна шатра с 1000 седящи места. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова ще запали коледното дърво на столичани в градинката пред хотел „Рила“.

„Сред основните акценти в „Коледария“ ще са културни събития като концерти, хорова и духова музика и концерти на известни български поп изпълнители. Най-малките посетители ще бъдат зарадвани с куклени пиеси и ще могат да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка“, съобщиха от „Московска“ 33. Подобни фестивали има в Париж, Виена и Лондон.
ПАЛЯТ ЕЛХАТА В СЕВЛИЕВО НА 4 ДЕКЕМВРИ

На 4 декември ще светне коледната елха в Севлиево. По традиция Дядо Коледа ще пристигне пред общината и ще запали светлините на елхата на площад „Свобода“. Подготвя се и тържество за посрещането му. В Габрово вече светнаха първите коледни светлини – тези, които са монтирани на централните градски улици по тролейбусните стълбове.Постепенно община Габрово ще прибавя нови елементи, но за нова украса пари няма да се харчат. Бутикови украшения за елха, както и коледни картички, се продават в определени магазини, но масовото им предлагане не е започнало.


Коледа остава на 25-и декември

Владиците от Светия синод решиха да оставят Коледа да се празнува на 25 декември и тази година, съобщиха от Синодалната палата.

Това обаче може да е за последно, ако на 20 декември архиереите решат да бъде върнат старият църковен календар. Според него Рождество Христово се пада на 6 януари, обясни за “Монитор” главният секретар на Светия синод епископ Наум.

На 20 декември се очаква да бъде разгледана молбата на група вярващи от Челопечене и свещеник Марий Димитров, който служи по стария календар с разрешението на патриарх Максим повече от 20 години. Искането е заведено с входящ номер 1014 от 20 ноември. Документът е парафиран от председателя на Богослужебната комисия Сливенския митрополит Йоаникий като допустим за разглеждане от Светия синод. Имам мнение по въпроса, но ще го кажа след заседанието на синода в зависимост от решението, което вземе, каза Неврокопският митрополит Натанаил, който също е в Богослужебната комисия, която има решаващ глас по въпроса за стария и новия календар.

Вносителите подчертават, че петима епископи са ги подкрепили през 1997 г. Това са покойният Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и покойният главен секретар на синода митрополит Геласий.

В. “Монитор”

още новини >>>

>>> Всичко за Коледа

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==