На 1 септември е началото на годината според Православната църква. На тази дата се чества паметта на Симеон Стълпник или още както го наричат, Симеон Орачо. Светецът се почита като покровител на орачите.

На този ден се освещават семената за посев. Колите, воловете, конете са украсени с цветя. По рогата воловете имат кравайчета. Стопанките изпращат орачите с варена кокошка, погача и баница. На нивата се оставя китка босилек да пази нивата от беди, болести, порои и дъждове. Костичките от кокошката се заравят в земята. На този ден не се дава нищо назаем, не се изнася нищо от къщата, да не се изнесе плодородието. Не се кладе огън, за да се предпазят посевите от пожари. Не се пере и простира, за да не са празни класовете. Добре е на този ден да се купи някакъв нов домакински съд. От този ден започва бруленето и събирането на орехите. От питата, която се разчупва у дома, първият залък се оставя пред вратата за невидимия дух, покровител на къщата. Питата, която орачът носи на нивата, той разчупва на четири парчета: първото хвърля на изток към слънцето, второто дава на воловете, третото заравя в земята за змията, стопанин на нивата, четвъртото изяжда сам. На Симеоновден се гадае какво ще е времето през цялата година.

Именници са Симеон, Симеона, Симон, Симона, Сима, Симана, Мона, Моню, Божан, Божана! Честит имен ден на всички, които празнуват! Да ви е живо и здраво името, със здраве си го носете и нека не свършват есенните красиви емоции и мечти!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==