Коледния списъкКоледния списък с желания се беше скрил някъде, не можех да го намеря. Изгарях от любопитство какво от него се е сбъднало. Сякаш сама не знаех дали съм била щастлива през отминаващата година. Дали е толкова важно какво съм поискала преди година, ако съм била щастлива през нея? Желанията са едни разтегливи понятия, те често са просто пориви, прищявки, капризи и по-рядко неща от които истински се нуждаем. Но наистина ли човек трябва да живее с толкова, колкото му е нужно? От пориви също има нужда, ако не прекалява разбира се.

Не ми даваше мира и старателно се заех лист по лист да преглеждам всичко, защото май не го бях направила старателно Коледния списък за да се различава от другите ми драсканици. Също така, не бях се погрижила да го сложа на специално място, където да го открия. И не след дълго го намерих…

Старанието беше едно от коледните ми желания. След, като през цялата година старанието ми се изплъзваше, въпреки че полагах усилие – просто ми се наложи да бъда старателна заради каприза си да си проверя Коледния списък. С радост открих, че важните неща от Коледния списък са се изпълнили. Имаше и други неща от списъка, които не бяха на 100 %, но все пак като цяло изпълнени. Може би пък съм направила списъка прекалено голям. Но човек трябва да иска, трябва да набележи целите си за да ги вижда ясно. Всъщност установих и друго… Че списъкът не е трябвало да стои скрит чак до тази Коледа. Ако беше в рамка на видно място и всеки ден, всяко утро започвах с него… Невероятния 100% резултат щеше да е изпълнен като по чудо. И какво? Нима чудото е постоянство и усърдие… Какво магично има в тези така обикновени неща? Но  като си помисли човек, колко прости неща желае и как те все му се изплъзват, май си е чудо.

Ето и моите коледни размисли, защо е необходим Коледния списък:

  • За да се научим да си поставяме цели
  • Списъкът не трябва да се прибира и да се очаква чудото, а да се сложи на видно място.
  • С Коледния списък трябва да започва всеки наш ден.
  • Коледния списък трябва да е добре оформен за да ни радва всеки ден.
  • Чудесата всъщност са простички неща с които можем да се справим.
  • Коледния списък ни показва как се променят желанията ни.
  • Коледния списък ни учи от какво наистина се нуждаем.

Всъщност полагайки усилие да постигнем коледните си желания, осъществяваме онова понятие „да бъдем послушни“. И нашия подарък, нашата награда е точно това, което сме поискали… . Невероятно откритие… . Дано вече знам как да направя тази година Коледния списък такъв, че да сбъдне мечтите ми.

Й. Богомилова, 24 декември

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==