Природата е и ден и нощ, слънце, месец и зора…. Затова ти пази я, а тя ще ти се отблагодари двойно с красота, спокойствие, здраве, цветове и още, и още. Именно този урок са научили децата от Детска градина11 „Детски свят“ – Варна в кв. Владиславово, град Варна, благодарение на своята госпожа – Пенка Генадиева, както и на своите родители. 
На 15.03.2011 г. беше организирана акция за засаждане на дръвчета в детската градина, в която децата от група „Усмивка“ засадиха своето си дръвче – усмивка. Освен радост и много вълнения за децата, в акцията участваха и родители, един от които – Тихомир Вълчев, който ни разказа повече за зараждането на тази идея, която ще продължава и за в бъдеще:
  • Идеята ни хрумна по повод на това, че когато вървим из града не виждаме много дървета, освен това между блоковете виждаш само насрещните блокове, а дърветата внасят много въздух, шума намалява малко. Когато пък участват и деца, освен, че се забавляват те се научават на това, че трябва да опазват околната среда и да обичат природата.

Идеята ви е да озеленявате само по детските градини или…?

  • Не – нашата идея беше да озеленяваме улиците. Ние си работим по своята улица, други работеха по техните, а сега решихме да го направим и в детската градина.

Като родител какво бихте посъветвал другите родители относно възпитанието на децата да обичат природата и да се грижат за нея?

  • Мисля, че тази дейност е приятна за децата и родителите, а децата от своя страна освен всичко останало свикват да се грижат за нещо живо и да го пазят, ще имат предвид как да се отнасят към съществуващите вече насаждения.

Статия: К. Герчева, Март 2012

Снимки: Пенка Генадиева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==