Белинташ

Карта на Белинташ       Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите. Белинташ означава „Белият камък“ и идва от прилагателното „бял“, което благодарение на тройното членуване в родопския диалект се произнася „белиън, белън“ и турцизмът „таш“ (камък на познанието). Има спор за произхода на наименованието, понеже скалата е от сив вулканичен туф. Има друга хипотеза, че е сборището на Белю войвода. А спорет трета, че в превод означава Камъкът на войната. Колкото и да се предполага, след толкова изминало време и наслагване на култури, едва ли ще се стигне до окончателен отговор. По-добре е просто да се усети енергетиката на място и да оставим тълкуването на специалистите.
      Предполага се, че това е култов обект от времето на траките, като същността и предназначението му все още не изяснени докрай. Може би там е съществувало древно тракийско светилище на бог Дионис на бесите. Интересът към този обект е подбуден от легендарността на дълго търсеното светилище на бесите. Усещането да си на място, изградено в древността, от един силен и непокорен народ е заредено с много енергия.

       Конструкция и параметри:
      На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м.

       Пътепоказател:
      Намира се на 30 км югоизточно от Асеновград.

      От Асеновград се тръгва в посока Кърджали, отбива се вдясно през с. Червен, минава се през с. Горнослав, след това през с. Орешец. На разклона за с. Мостово се продължава направо (Мостово е надясно), (Ориентирайте се на картата къде се намира Белинташ) стига се до разклона за махали Врата и Кабата. За Кабата (старите къщи) е вдясно, за Белинташ се тръгва наляво, преминава се през махала Врата, след това се достига до разклон, на който има покрита чакалня като барака, тръгва се надясно (има табела) и се стига до гробище, където има табела на Природозащитен парк. Вляво се отива за Чотрова махала и Чотрова къща, а надясно - за Белинташ и вилно селище Сабазий. Стига се до чешма, откъдето надясно и нагоре по хълма върви пътеката за Белинташ и след 15 минути извежда на върха на скалата.

      Вижте панорамни снимки на Родопите от Белинташ >>>

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

1, 2© Utro.bg 2009 - Всички права запазени. Към началната страница на Утро. За контакти с Утро.бг: utrobg@abv.bg.