Побити камъни

Карта на Побити камъни Побити камъни е интересен геоложки феномен от каменни стълбове. Побити камъни се намират на 18 км западно от град Варна, от двете страни на пътя за Варна - София. (Ориентирайте се на картата къде се намира Побити камъни). Разпределени са на големи или малки групи на площ от 70 км² в полупустинна местност. Представляват каменни колони с различна височина — от 5 до 7 метра, дебелина — от 0,3 до 3 метра и различно сечение, съставляват пояс, ориентиран в посока север- юг, дълъг над 8 км. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им. Колоните са без твърди основи, кухи и запълнени с пясък. Някои от тях са разположени на етажи с обща височина от 5 метра. Материалът, от който са изградени те, е светлосив варовит пясъчник с карбонатно съдържание. Някои от колоните са така разядени от външните сили, че са придобили фантастични очертания.
      За произхода на Побитите камъни са изказани множество хипотези. Едни твърдят, че преди около 50 милиона години тези земи са били морско дъно, след което водите са се оттеглили, и пресъхнало, започнали ерозионните процеси. Под влияние на вътрешни земни сили варовиците се напукали, а валежите падащи върху повърхността на тези варовити скали, постепенно разтваряли варовика. Други учени смятат, че те имат органичен произход и са оформени от подводни коралови рифове.
      Има хипотеза, че побитите камъни представляват вкаменена еоценска гора, или пък биогенни водораслови постройки (биохерми).
Гущерче       Най-новата теория доказва, че тези структури са се формирали около природни газови извори с доминиращо съдържание на газ. Такива образувания има известни на много места по света, както на сушата, така и в Световния океан. „Изникнали” сред пясъците не са лишени от живот. Наблюдава се фаунистично многообразие. Насекоми, гущери, змии, костенурки и много представители от птичия свят.

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 © Utro.bg 2009 - Всички права запазени. Към началната страница на Утро. За контакти с Утро.бг: utrobg@abv.bg.