Създатели на българската държава

Карта на Шумен Комплексът „Създатели на българската държава“ е изграден на най-високата част от Дунавската равнина – Шуменското плато и се извисява над гр. Шумен (Ориентирайте се на картата къде се намира гр. Шумен). Посветен е на 1300 годишнината от образуването на Първата българска държава. В комплексът „Създатели на българската държава“, където се извисява Симеоновата композиция има вградена капсула със завет към идните поколения.
      Паметникът е направен от 8 бетонни тела, които оформят 2 полузали, показвайки важни моменти от българската история от VII до X век., където могат да се видят Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. А в залата “Златният век” до Симеон са книжовниците Климент, Наум и Ангеларий. Фигурите са комбинирани в горната си част с шрифтова композиция, като по този начин се подчертава, че българската държава не е завоевателна, а държава с цивилизация и култура. Символ на това са буквите. В първото пано, заедно с рунното писмо, използвано от прабългарите и славяните може да се види и знака на Тангра. Второто пано изобразява глаголицата на светите братя Кирил и Методий. А третото показва кирилицата, която се налага сред славяните.
      За изграждането на мозайките е използвана комбинация от естествени камъни с изкуствен смалт – златен, сребърен, червен и черен.
      Най-отгоре на композицията има лъв, който е на 52 метра височина, тежащ 1 000 тона и е от 2 000 елемента по-тъмен гранит.
      Връзката между комплексът „Създатели на българската държава“ и град Шумен става по 1 300 стъпала, които нощем се осветяват от спираловидни тела.

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

Автор на снимките: Галин Добринов и Маджиде Бекир© Utro.bg 2009 - Всички права запазени. Към началната страница на Утро. За контакти с Утро.бг: utrobg@abv.bg.