Верона

Верона е град в Североизточна Италия, в областта Венето. Центърът на Верона и древния град са разположени на брега на река Адидже близо до езерото Лаго ди Гарда. Освен, че е известен като града на Ромео и Жулиета, Верона се слави и със своето вино, правено от монаси - вино "Бардолино".

Градът е основан през 4 в. пр. Хр., а през 13-14 в. е независим град-република, а по-късно е част от Венеция.

Град Верона е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Българският княз - Александър I Батенберг е роден във Верона на 5 април 1857.

Верона е роден град също така и на римският поет Камул, писателя Емилио Салгари, Паоло Веронезе - италиански ренесансов художник, Антонио Салиери – италиански композитор.


Интересни места във Верона

Амфитеатърът Арена ди Верона, побиращ 20 000 зрители е построен още през I век от н. е. В него са се провеждали гладиаторски борби и рицарски турнири. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска.

Друга забележителност във Верона е живописният площад „Ербе” – намиращ се в центъра на града. В центъра на града се намират още и Търговският дом /1301 г/, градската управа - Ратуша, 83-метровата кула Ламберти /1172 г./, наричана още Кулата с камбаните, както и готическият фонтан на Веронската Мадона от 1368 г.

Всички знаят за Ромео и Жулиета. Домът на Жулиета, който е бил собстеност на Капулети, се намира в близост до площата Ербе и е строен през XIII век. Във вътрешния двор на къщата може да се види скулптура на Жулиета, направена от бронз, както и прочутия балкон от който Жулиета се е виждала със своя любим Ромео (балконът на Жулиета).

А къщата на Ромео е строена през XIV век и е също в готически стил.

Площада на Синьорията – там, в неговия център може да се види скулптурата на Данте Алигиери, изработена от скулптура Уго Занони. Също така там се намират и Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.


Warning: readfile(http://www.utro.bg/travel/rekl/rektext.php): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/utrobgbi/public_html/travel/verona/verona.php on line 56

© Utro.bg 2009 - Всички права запазени. Към началната страница на Утро. За контакти с Утро.бг: utrobg@abv.bg.