На 27 юли 2012 г. се проведе официалната церемония по откриване на Олимпиадата в Лондон. Откриването на олимпиадата беше грандиозно шоу режисирано от Дани Бойл, носител на няколко оскара. Бюджетът на церемонията е около 27 милиона британски лири.
Във първата част на спектакъла на откриването олимпиадата се пресъздадоха картини от историята на Англия и различни култови британски творби.
Във втората част на откриването на Олимпиадата членовете на кралското семейство се спуснаха с парашут от хеликоптер…
Вятъра ги отвя „случайно“ в страни от сцената и след малко се появи Кралицата Елизабет II, охранявана от Джеймс Бонд, под прикритие.
Шоуто по откриването продължи със сцени от новата британска история и сцени от още известни английски литературни герои. Над сцената заваля и изкуствен дъжд,прозвучаха известни песни на различни британски изпълнители.
В третата част на Церемонията по откриване на Олимпиадата, започна дефилето на спортистите от всички нации.
Българската делегация от спортисти се предвожда от Йордан Йовчев , който носи българското знаме. За олимпийска титла ще се борят над 10 000 атлети от 205 държави.
Кулминацията на церемонията по откриване на XXX олимпийски игри беше запалването на олимпийският огън, при което имаше още изненади.
Всичко по церемонията на откриването на олимпийските игри в Лондон беше докрай пазено в тайна. Честта да запали огъня на Олимпиадата в Лондон се падна на не един човек, а на седем британски тинейджъри, младите спортни надежди на Великобритания. Факелът беше носен от 8000 души в продължение на 12 800 мили през последните 70 дни. Осем души имаха честта да носят олимпийския огън на финалните метри . Футболистът Дейвид Бекъм предаде факлата от лодка в Темза на петкратния олимпийски шампион в гребане Стивън Редгрейв връчи факлата на седемте младежи, номинирани от седем легендарни британски спортисти за церемонията. Така беше осъществен олимпийският принцип за приемственост между поколенията. Съоръжението на олимпийският огън също беше изненада. Не беше купа, както всички очакваха да видят, а сложно съображение от 204 медени листа. Запалените листа оформиха зрелищен кръг в центъра на стадиона, който се затвори и оформи олимпийския жертвеник на Игрите на ХХХ-ата Олимпиада. Така всички делегации от целия свят участваха в запалването на олимпийският огън. Светлините на десетки прожектори, осветяваха сцената с олимпийският огън и всичко се превърна в грандиозно светлинно шоу, приковало погледите на безброй хора от целия свят. Пол Макартни с легендарната песен Хей, Джуд”, подета от олимпийците и от всички присъстващи сложи финала на грандиозното шоу на церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон, с идеята, че това не е края, а началото на десетки изненади на тези олимпийски игри.

Й. Богомилова

Подробности за Церемонията по откриването на Олимпиада в Лондон  и всичко друго за олимпийските игри можете да намерите на: Олимпийски игри 2012 в Лондон

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!