rex-business-people-laughing-in-officeПонякога е достатъчно да чуете само някой да се смее, толкова е заразително, че без да го искате се смеете и вие. Най-силна връзка между хората създават бурните емоции, а смехът е една и от тях.

Има толкова факти, които определят смехът като една от най-добрите терапии за лечение и профилактика, въпреки, че у нас не е особенно разпространено като практика. За смеха е доказано, че подобрява кръвообръщението, намалява нивата на хормоните на стреса, стимулира имунната система. Когато се смеем променяме изцяло ритъмът  си на дишане, в резултат на което в кръвта нахлува по-голямо количество кислород, а това е равно на разходка в гората или парка.

А чували ли сте за :

* Смехотерапия- изследвания проведени в САЩ показват, че такава терапия може да изкара човек от депресия, без използването на антидепресанти.

* Смеходиагностиката пък дава възможност с помоща на анализ на смеха  да се научи много за подсъзнанието на човека и неговата същност.

* Бебетата започват да се усмихват едва на четвъртата седмица, а смехът идва към третият месец.

* Интересно е да се отбележи, че едно дете се смее средно 400 пъти на ден, а възрастният само 17.

* А ако се разсмеете 50 пъти на ден, все едно сте тичали 40 минути.

* Изчислено е, че една минута смях е равна на половинчасова почивка.

* Обичащите да се смеят не страдат от невроза.

* Когато се смеем мозъкът ни отделя вещества, като морфина, който предизвиква един вид вътрешна анамнеза, също така увеличавайки се нивото на хормона на щастието-ендорфин, предизвиква притъпяване на усещането за болка.

laughter

Китайска поговорка гласи:

’’Смея се, смея се и съм с 10 години по-млад!”

Вярно е, че в различните етапи на живота си намираме смешното в различни неща, но важното е да не забравяме да го търсим!!!

Събрал: Десислава Кънчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!