Човешкото любопитство е безгранично. Особено любопитни за човека обаче са неща, които не трябва да знае. Там някъде е границата между  градивната любознателност и истеричното любопитство. Много хора изпитват любопитство да надзъртат в домовете и живота на другите.

Всъщност може би всички хора изпитват това чувство, но почти никой няма да си признае.  Може би разликата е само в мотивите на това любопитство. Някои хора любопитстват за да се месят в живота на другите за своя изгода. Други много любопитни хора са изследователите. Психолозите и социолозите, наблюдават хората за да ги изучават и така да им помагат да се развиват. Писателите наблюдават хората за да ги превърнат в интересни литературни герои.

Папараците надничат в живота на хората за да задоволяват любопитството на други хора, копнеещи да знаят пикантни подробности за известни хора. Ежедневно безброй хора гледат сериали, и така надничат в ежедневието на други хора, макар измислени, но задоволяващи потребността им да надничат.

Няма да ни направи по-лоши хора, ако си признаем, че ни привлича да отваряме затворени врати, да надничаме зад огради и прозорци, да четем послания оставени за други, да пристъпваме личното пространство на другите. Но когато знаем истината за себе си, вече можем да правим съзнателен избор до къде можем да навлизаме в чуждото пространство.

Й. Богомилова

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!