Група египетски учени обяви, че е успяла да изчисли точния “рожден ден”, т. е. датата на началото на строителството на Хеопсовата пирамида.
Екипът, ръководен от д-р Абдел-Халим Нуредин  изчислил с помощта на “исторически факти и прецизни астрономически изчисления”, че строителството на Хеорсовата пирамида е започнало на 23 август 2470 г. пр. н. е. Вече 23 август ще е “национален празник” в провинцията, а Хеопсовата пирамида ще бъде включена в герба на Гиза.
Твърдението било почти веднага отхвърлено от водещият експерт по древноегипетска история и главен археолог на Египет, д-р Захи Хауас  и генералния директор на некропола край Гиза, Камел Уахид .
И двамата специалисти отказаха коментар, защо “точната” дата на началото на строителството е 90 години по-късно във времето от годината, в която повечето египтолози смятат, че е завършено строителството гробницата – 2560 г. пр. н. е.
Специалистите, изучаващи историята на Древен Египет принципно избягват да дават точни дати по Грегорианския календар на събитията от фараонската епоха, тъй като времето в нея се е измервало по съвсем различен начин. Древните египтяни броели годините от възкачването на власт на всеки от фараоните, при което с възкачването на престола на всеки нов цар календарът се занулявал. Не е открит нито един документ с имената на всички владели Египет фараони и помежду тях съществуват дупки във времето, когато страната е била разединена
В древността височината на Хеопсовата пирамида достигала близо 147 м., но в днешни дни върхът й е частично разрушен и най-високата й точка е на ниво от 138,8 м. Въпреки това, до XIV век Великата пирамида на Гиза си оставала най-високото съоръжение в света. Дължината на основите на пирамидата било около 230 м., а днес е около 225 м. За строителството й са използвани 2,3 млн. каменни блока, чието общо тегло се изчислява на 5,9 млн. тонаСмята се, че тя е издигната като гробница за втория фараон на 4-тата династия, Хеопс, управлявал в периода ок. 2589-2566 г. пр. н. е., като строителството й продължило между 14 и 20 години.

bgfactor.org

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!