Днес » културен афиш

Дни на японската култура – Варна

публикувано от:  на ноември 1, 2011 няма коментари

Панорама на съвременното японско кино ще бъде представена във ФК – Варна от 31 октомври до 2 ноември по повод „Дните на японската култура“ в България. За двадесет и втора година българската общественост има възможността да се докосне до  изявите на известни представители на богатата японска култура. Входът за прожекциите е свободен.

Програмата:

  • Балада за Нараяма

31 октомври – зала „Европа” – 19:00 ч. Официално откриване

Филмът рисува човешките съдби пред лицето на смъртта в затънтено селце някъде в Шиншу. Създаден е по едноименната творба на Шичиро Фукудзава и е отличен с награда „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 1983 г.

  • Мъжът, който причини буря

1 ноември – зала „Европа” – 16:00 ч.

Филмът е една от най-известните ленти с участието на Юджиро Ишибара, който е сред водещите фигури в историята на японското кино.

 

  • Курортът Акицу

1 ноември – зала „Европа” – 18:00 ч.

На фона на красивите пейзажи през различните сезони в Япония филмът рисува романтичната, но тъжна история на любовните трепети на двама души, преживели войната.

 

  • Червена носна кърпичка

1 ноември – зала „Европа” – 20:00 ч.

За да спаси свой колега, един полицейски инспектор застрелва заподозрян в престъпление, след което напуска поста си и става черноработник. В екшъна участват Юджиро Ишибара и Рурико Асаока.

  • Жестоко ченге

2 ноември – зала „Европа” – 16:00 ч

Филмът е режисьорският дебют на Такеши Китано. Филмът убедително разкрива празнотата в душата на полицая Адзума, който може да изрази себе си единствено чрез жестокост и насилие.

 

  • Точка на кипене

2 ноември – зала „Европа” – 18:00 ч

Това е вторият филм на Китано като режисьор. Той е доста своеобразен дори в сравнение с останалите му творби. Филмът печели специалната награда на Международния филмов фестивал в Торино.

 

  • Всички ли го правите

2 ноември – зала „Европа” – 20:00 ч

Комедия на абсурда, изпълнена с неочаквани обрати, в която главен герой е мъж, обсебен от желанието за секс. Това е петият филм, който Китано режисира и първият, под който се подписва с артистичния си псевдоним Бийт Такеши. Освен режисьор Китано е и сценарист, редактор и изпълнител на една от ролите във филма.

Графика и снимка: Деница Герчева


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!