Днес » изложби, културен афиш, Събития

10-ти Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово

публикувано от:  на август 31, 2012 няма коментари
10-ти Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ - Габрово

10-ти Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово

От 6 до 9 септември 2012 г. в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово ще се проведе Международен панаир на народните занаяти под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България.

Участие в панаира тази година са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Засилено ще бъде и чуждестранното присъствие: от Хърватия ще има майстор на тамбури, от Сърбия – папукчия, майсторите от Румъния ще се занимават с обработка на дърво, бродерия, ще изработват бижута от мъниста, кукли с народни носии и традиционни чанти, от Словакия ще правят цветя от хартия, Босна и Херцеговина ще се представят с ковачество и Италия със сладкарска кулинария.

Майсторската надпревара тази година ще е в изработване на изделия от плъсти. Това е вид тъкан, която не се тъче и не се плете – вълна, която предварително се измива, изчиства, разчепква и обработва. В продължение на четири дни 7 майстори на плъсти от София, Пловдив, Варна и Бургас ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. В традиционната „Вечер на майстора“ ще бъде обявен победителят в състезанието, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар на панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.

На 6 септември 2012 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезание „Гайтанджийство“, Миглена Терзиева от гр. Търговище, ще открие своята авторска изложба – базар в изложбената зала в АЕК „Етър“. Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“. Тя ще бъде осма поред и ще се проведе на 5 септември. В нея над 50 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания. Досега са представени около 450 научни разработки на различни специалисти от областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Доказателство, че конференцията се е утвърдили като такава е големият интерес от страна на чуждестранните специалисти – за първи път участие ще вземат страните Сърбия, Босна и Херцeговина, Хърватия, Македония и Словакия. Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан, плетене на кошове и плетене с царевична шума (беленица).

Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която г-жа Цецка Цачева ще открие на 6 септември от 11.30 ч. Тя ще продължи четири дни. В нея участие ще вземат  уникалните Калоферски гайди, едни от най – добрите професионални състави в страната – „Капански ансамбъл“ – гр. Разград и „Северняшки ансамбъл“ – гр. Плевен. За първи път ще има представяне на автентичен фолклор от ансамбъл „Бакаджик“ – гр. Ямбол. На сцената ще се изявят носителите на много награди в страната и чужбина – Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ и представителен Духов оркестър „Габрово“.

 


Статията е прочетена 1 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!