Хората се объркват от многобройните празници през декември и януари, но това не им пречи разбира се да празнуват всички наред. Наслагванията от времето и различните цивилизации, промените в календарите и преливане на традиции е довело до сходни и припокриващи се празнувания.
Днес, две хиляди години след събитието, което празнуваме, за много хора е светски или езически празник, отдалечен от истинската му същина.
Славят се Слънцето в дните на зимното слънцестоене или идеята за човешкото усъвършенстване, което е в основата на християнството.
Почитането на празника се превръща обаче в един култ към всички пороци- разточително преяждане, препиване и разпускане по всевъзможни начини след фиктивни пости, уж символ на смирение, пречистване и обновление. Вярно е че празниците са за да се празнува, но важна е мярката. Всичко прекалено вреди на самите нас.
Може би в празничните пожелания на които сме щедри в този период на годината трябва да присъства и  тайната на щастието – а то е златната среда, мярката, баланса на хармонията, по-средата на недоимъка и разхищението. Защото погрешно се смята че изобилието във всичко е единствения начин на щастие.
Зимните празници са се превърнали в една материална надпревара в купуване, разпродажби, харчене на пари, трупане на вещи, слабост използвана умело от търговците. Това отново отдалечава от същността на „даването”. Ефекта на подаръка е нематериален и достъпен за всеки, но въпреки това трудно постижим, заслепен от материалното.

Факт е че по време на безбройните зимни празници, във всеки един от тях има истина. Езическите ритуали са били актуални за тяхното време. После да идвали други и други времена докато преди 2000 години е започнало ново време, нов цикъл, начало на нов начин на мислене. Макар сходни, празниците наистина са различни. Объркване не трябва да има, просто всеки да почита празника в който вярва, а на другите ако желае да се весели, но с мярка.

© Декември 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!