симптоми на топлинен удар

Първа помощ при   слънчев  и топлинен   удар. Щом установите, че пострадал има  симптоми на топлинен удар,  докато чакате лекар ето какви важни действия можете да извършите за да помогнете на пострадалия от топлинен и слънчев удар. Разбира се най-добре е когато няма спешна работа навън, човек да избягва горещите часове на денонощието. Но ако злополуката е станала, трябва да се знае как да се окаже първа помощ, за да се избегнат негативни последствия за пострадалия.

първа помощ при топлинен удар

Общи препоръки за всички:

  • Пийте повече течности.

  • Стойте на хладно но не на течение.

  • Носете леки дрехи, които не са впити в тялото, за предпазване от слънчевите лъчи, носете шапки,

  • Ако сте на плаж стойте под чадър. Престоя във водата създава усещане за прохлада, но но слънчевите лъчи се отразяват от водната повърхност.  И лицето може да изгори. Печете се на слънце разумно, на малки дози в подходящите сутрешни часове и в късния следобед. Постепенно увеличавайте излагането на слънце.

  • Не използвайте грим и парфюм.

  • Не пийте алкохол и не яжте тежки и солени храни.

Особено важно е да предпазим децата от прегряване.
Децата са особено чувствителни към температурните пикове и последиците от топлинен удар, може да са фатален край или да нанесат увреждания в подрастващия организъм.  Обикновено за детската стая се избира слънчево помещение. За другите сезони е добре, но през лятото детската стая може да се нагорещи прекомерно.  Премествайте детето в топлите часове в по-хладно помещение, а на прозорците осигурете светло отразителни щори, като на автомобилите или залепете алуминиево фолио.

Възрастните хора също понасят тежко прегряването, поради влошеното си здравословно състояние. Нека те си стоят у дома в горещите часове, в хладно помещение, за да избегнат риска от топлинен удар. Винаги превантивните мерки са по-добри от отстраняването на последиците. Затова пазете се от топлинен и слънчев удар, а ако  се наложи вече знаете как да  окажете първа помощ на пострадал от топлинен удар.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!