Ефект на ореола е онзи илюзорен блясък, с който се разкрасява човек. Първото впечатление, което прави човек е решаващо за дълго време напред. маска ореолНапример, ако преобладаващия образ на човека е положителен, при взаимодействие с него, ние ще виждаме е само положителните черти и пропускаме недостатъците. Ако човек на пръв поглед, прави отрицателно впечатление, дори да е чудесен човек , продължаваме да виждаме в него само недостатъците. Но този ефект се проявява главно в оценката на непознати хора, и при рядко общуване с тях. С човек който живеем, с течение на времето, ефекта на ореола изчезва и отношението се променя.
Опознаваме го и виждаме неговите действителни качества. Но пък ежедневното съжителство и битовизмите започват да обременяват общуването ни с този човек и вече на преден план започваме да виждаме предимно недостатъците му.

Добър пример за ефекта на ореола са звездите. Екип от професионалисти се грижи те да изглеждат бляскави без недостатъци.
Когато ни предстои среща, интервю, запознанство, представяне, ние полагаме усилия да изглеждаме и да се държим добре. Но има и хора, които търсят обратния ефект. Държат се нахакано, нахално грубо за да изглеждат по-силни и самоуверени.
Наред с това всеки твърди, че на първо място мрази лъжата, маската, фалша…

Фалш, маска и лъжа ли е ефекта на ореола или необходимост?

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!