Смята се, че ограничения са предназначени да усложняват нашето съществуване, като ни ограбват свободата. Но всяко правило има изключения. Някои ограничения, правят живота по-лесен:

Срок за решаване на проблеми

Когато имаме за решаване проблем, най-добре е в най-кратък срок да го решим, когато е възможно. Така решен проблема  няма да се натрупва и  ще ни даде свобода за нови изяви.

Ограничение на ангажиментите

Научете се да казвате „Не.“ Вие сте само  човек, не  робот и не може да помогне навсякъде. Не приемайте твърде много ангажименти. Знайте си лимит. Ако вече сте претоварени със задачи и изпълняване на поръчки, не се колебайте да откаже . Като не се товарите с прекалено много ангажименти имате свободата да се справите с належащите.

Граница на значимост

Какво в живота ти е най-важното? Кое в живота има най-малко значение

Често хората се притесняват за  дреболии, без да го осъзнават. Ако знаете точно какво има значение за вас, , няма да  губите време и нерви с незначителни за вас неща. Ще живеете щастливо и свободно.

Вземане на решения

Вземането на сложни решения често се предхождат от дълги колебания? Колкото и дълго да решавате, когато така или иначе няма изглед скоро единия избор да изглежда по-добър, просто изберете. Не се страхувайте, че може да се  „прекарате“ или да вземете грешно решение. Колкото по-дълго се обмисля  избора, толкова по-объркащо става.  Правейки избор, се лишавате от много стрес и загубено време. Обмисляйте проблемите точно толкова, колкото да ги погледнете от всички страни и действайте.

Лимит във виртуалното

Определете за себе си – колко пъти на ден ще проверите вашите  поща, съобщения в социалните мрежи, коментари, отговори по форумите, др.  Като определите време за посещения на тези виртуални места, ще пребивавате там по-качествено. Това значително ще опрости живота си, като посещавате в Интернет най-важните за вас места и работите с оптималното количество и качество информация.

Дневен режим

Отделяйки време за най-важните задачи  през деня, ще остане достатъчно време за да живеете свободно. Разбира се дневния режим или планът за деня, са само ориентировъчни. Ако не се разсейвате патологично, можете да импровизирате. В дневния режим спадат рутинните неща, за които не трябва да се губи време, като се отлагат и протакат.

Спазване  на правилата

Има правила и закони, които просто не трябва да се пристъпват. Не е задължително, ако се направи нещо нередно веднага да последва някаква неприятност. Но системното пристъпване на явни правила и закони, със сигурност ще доведе до поредица неприятности,  от които трудно може да се измъкне човек.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!