полезни и вредни навициНавиците са действия, които извършваме подсъзнателно, без да мислим и без да влагаме усилие в тях.
При неколкократно повтаряне на едно и също действие то започва да става навик.
Навиците могат да бъдат полезни и вредни.
Сякаш вредните навици се придобиват по-лесно, защо често са действия които са ни приятни или пък по-удобни, по-лесни за извършване и с времето се превръщат във вредни навици.
Полезните навици изискват усилие за да се приучим към по-неприятно или трудно действие, но пък ползата от полезните навици е голяма. Влагайки усилието да ги придобием, след това вече правим автоматично и без усилие отегчителните действия.

Затова пък изкореняването на вредните навици е много трудно – когато свикнем с нещо, то става част от нас и се съпротивляваме да ни бъде отнето, дори да ни пречи и да ни вреди, е трудно да се разделим с него. Освен това, както вече казах, това обикновено са и приятни за нас неща,  които се правят лесно, а често представляват и бездействие.
Но си струва човек да преразгледа своите полезни и вредни навици и да положи усилие да премахне, тези които му вредят и на тяхно място да изгради други, от които има полза.

Процесът не е бърз и лесен, но е много важно да бъде осъзнат. Когато някой друг го кара съпротивата е много по- голяма, освен че е труден е и много неприятен процес.
Когато човек осъзнае и сам започне да променя навиците си към по-добри и полезни, със съзнанието че ще промени животът си към по-добро, колкото и да е трудно ще се справи постепенно. Разбира се като нещо, което ще изисква усилие изкореняването на вредни навици има нужда от съюзник. Намерете си човек, който ще ви подкрепя в този не лек процес.

Все пак  не е ли невероятно, че полагайки сравнително умерено усилие няколко пъти (колкото е нужно за придобиване на даден полезен навик), ще получим свободата да не мислим вече за даденото действие и за цял живот да го правим без усилие?

Успех в придобиването на полезни навици!

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!