Тайни » Здравето

Какво пречи на работата на мозъка?

публикувано от:  на септември 2, 2013 няма коментари

Какво пречи на работата на мозъка? За правилното функциониране на мозъка трябва да се спазва определен здравословен начин на живот. Всяко нарушаване на необходимите за мозъка неща, води до намаляване неговата функция. Ето кои фактори действат неблагоприятно на работата на мозъка.

работа на мозъка

Недостатъчен сън

Липсата на сън създава риск, за нормалното действие на мозъка. Когато сме будни, но не сме си доспали различни части на мозъка се движат във фаза на “бавен сън”. Редовното лишаване от сън води до смърт на мозъчни клетки.

Без закуска

Пропускане на сутрешното хранене се има неблагоприятен ефект върху работата и тонуса на човека през деня. Липсата на закуска намалява нивото на захар в кръвта. Това от своя не доставя на  мозъка хранителни вещества.

Захар

Прекаляването със захарта е вредно, но и лишаването от захар е неблагоприятно за нормалното функциониране на мозъка.

СТРЕС

Високото ниво на стрес води до разкъсване на връзките между невроните и усложнява разбирането на причината и следствието и последователността на събитията. Натрупаният стрес накърнява паметта и намалява психичния потенциал.

Антидепресанти и приспивателни

Използването на хапчета за сън и  антидепресанти може да навреди на паметта,  да причини амнезия, деменция и натрапчиви мисли за самоубийство.

ПУШЕНЕ

Освен вредата за белия дроб и зъбите, цигарите вредят и на мозъка.

Светлина

Липсата на достатъчно слънчева светлина влияе директно върху познавателните способности. Ултравиолетова светлина, слънчева светлина  регулира притока на кръв, т.е., на притока на кислород и хранителни вещества. Второ, слънчева светлина помага за производството на серотонин, хормон, който влияе настроението на човека.

ВОДА

Липсата на вода намалява обема на мозъка, което значително намалява неговата ефективност и води до почти нула способността да се помни много информация. Препоръчително е да се използват средно по 2 литра вода на ден.

Твърде много информация

Година след година, количеството на информацията се увеличава лавинообразно. В даден момент информацията вече не  се абсорбира от паметта.

Друга аномалия на информация свят:едновременно получаване на множество потоци от информация. В резултат на това, никой от тях не се усвояват правилно. Информация се възприема повърхностно.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!
Етикети: , ,

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!