Вярвам тиВярата е много мощна сила. Хората на които вярваме имат голямо влияние над нас, могат да ни издигнат и сринат. Трябва внимателно да отдаваме своето доверие, особено за важните неща в живота си. Това не означава да сме супер недоверчиви и подозрителни, а да бъдем бдителни.

Ако въпреки привидната добронамереност и подкрепа, в отношенията с даден човек той ни тегли надолу, трябва да преосмислим отношенията си с него. Необходимо е да се анализира влиянието му върху развитието на живота ни. Не е необходимо непременно да се разделяме с този човек, ако ни е много близък, но ако не ни влияе добре трябва да се поставят граници, както външни – сфери в които той няма да има достъп и няма да се бърка, така и вътрешни – сами да се научим да се ограничаваме в приемането на послания от този човек. Фактически е възможно той да не иска да вреди, но примерно ако е с песимистичен характер е възможно да ни подрязва крилата.

И в друг случай, човек може дръзновено да ни подкрепя, но въпреки това резултатите да са негативни, защото подкрепя не перспективните ни цели. Единствено по резултатите може да се разбере, как близките ни хора ни влияят.

Съвсем друг е случая, когато съвсем умишлено и злонамерено, под прикритието на доброжелател, някой ни манипулира. Трудно е да се разпознае зад фалшивата усмивка лошия умисъл. При такива случая се намират наистина верни приятели, които ни казват за евентуалната злина, но на нас ни изглежда така бляскава подкрепата на манипулатора, че приятелите ни изглеждат лоши и че ни спират да постигнем нещо добро. За да се предпази човек от грандиозен провал, не трябва да се подлъгва да се хвърля в големи идеи. Наистина хубавите неща се постигат стъпка по стъпка. Бързите обещания за успех са сигурен признак, че някой се опитва да ни подведе.
Сами трябва да вярваме на успеха си, и да полагаме усилие стъпка по стъпка да го достигнем. Истински приятел е този, който вярва в нас по същия начин и е до нас за да сбъднем мечтите си.

Няма значение какъв е случая, важно е да бъдем бдителни за важните неща в живота си. Да можем да разграничим вътрешния си глас от бляскавите илюзии и неоснователните си страхове. И страховете и привлекателния блясък, изкривяват реалната ни представа за нещата, отклоняват ни от истинските ни потребности и възможности. Затова страховете и изкушенията ни ни правят уязвими за манипулаторите.
Затова е важно човек да е наясно със себе си, така ще вярва на най-важния човек в живота си – на себе си. Това не означава, че не трябва да имаме приятели – напротив. Но както е казано – приятел в нужда се познава.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!