Всеки цвят носи заряд от енергия, която ако се използва правилно ще внесе хармония в живота.

ЧЕРВЕН
Това е цветът, който символизира енергията, силата и живота. Той придава на помещенията по- топъл вид и спомага за успокояването на болката. Червеният цвят е мощен лечебен агент за лекуване на заболявания на кръвта и кръвообръщението. Той помага изключително много при хора страдащи от депресия. Червеният цвят е свързан с мъжествеността. Червен килим или стена в офиса, ще ви донесат пари. Ако сте търговец, опитайте да носите винаги нещо червено! Това негово невероятно свойство се дължи на силата, увереността и склонността към риск, който носи червеното.
Не се препоръчва използването му при хора страдащи от високо кръвно налягане и тревожност. При експеримент, в които хора са седяли под лъч от червена светлина продължително време, след това те се чувствате изключително нервни, ядосани и агресивни.
ОРАНЖЕВ
Оранжевият цвят отразява умствената сила. Той се използва за укрепване на имунитета, повишаване на потентността, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Светлите нюанси на оранжевият цвят имат леко затоплящ ефект. Не се препоръчва той да се носи твърде продължително. Оранжевият цвят не трябва да е предпочитан цвят от нервни и лесно ядосващи се хора.
РОЗОВ
Това е цветът, който е символ на любовта, емоциите и романтиката.Хората, които носят дрехи в този свят привличат вниманието на околните и изпращат импулси към тях, с което сигнализират, че имат нужда от внимание и любов.

ЖЪЛТ
Жълтият цвят символизира интелекта и се използва като стимулатор на умствената дейност. Той ще ви помогне да мислите по- бързо и да вземете правилното решение, когато сте объркани или се колебаете.
При неговата употреба трябва да се внимава, тъй като е силно стимулиращ и може да доведе до преумора и депресия.
ЗЕЛЕН
Това е цвета на лечението и спомените. Той ще ви помогне да въведете ред в емоциите си и ще ви успокои. Зеленото е добър основен лечебен цвят, тъй като той стимулира растежа и възстановяването на тъканите, което го прави полезен при костни счупвания.
Използвайте зеления цвят за да се свържете с природата.
СИН
Синьото е цвета на истината, спокойствието и хармонията, като носи и утеха на ума. Синият цвят е добър за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Синьото ще ви помогне при треска, кръвотечения и при раздразнена нервна система. Добре действа при изгаряния.
Твърде много синьо ще ви направи студени, депресирани и тъжни.
ВИОЛЕТОВ
Виолетовият цвят, е добър е при умствени и нервни проблеми.
Добре е да се носи при епилепсия и ревматизъм. Помага при болка в костите.
ЛАВАНДУЛА
Това е цвета на равновесието. Използва се за лечение на духа и за спокойствие.
БЯЛ
Това е цвета, който включва в себе си всички останали цветове.
Той пречиства тялото и е най- зареждащият начин да си предоставите мир и комфорт от най-високо ниво.
Бялото винаги е смятано като пресечна точка на чистотата, невинността, перфектността и триумфа на непорочността над плътта.

Ето как въздействат цветовете върху настроението. Използването на подходящ цвят за получаване на желан ефект върху емоциите или физическото състояние се нарича цветотерапия.

Страст: червено
Активност: червено, синьо
Силни емоции: червено
Разтърсване: червено
Физическа енергия: червено
Любов: червено, оранжево
Топлота: оранжево
Хармония: оранжево
Общителност: оранжево, жълто
Съзидателна енергия: оранжево
Ентусиазъм: оранжево, жълто
Творчество: оранжево, виолетово
Гъвкавост: оранжево
Интелект: жълто
Концентрация: жълто, виолетово
Неуморност: жълто
Упоритост: жълто
Свежест: жълто, зелено
Радост: жълто
Релаксация: зелено
Възстановяване: зелено
Спокойствие: зелено
Подхранваща енергия: зелено
Баланс: зелено
Завършеност: зелено
Съзидателност: зелено
Покой: синьо
Почивка: синьо
Свобода: синьо
Пространство: синьо
Самовглъбяване: синьо, индиго, виолетово
Размисъл: синьо, индиго, виолетово, жълто
Медитация: синьо, индиго, виолетово
Интуиция: индиго
Разбиране: индиго
Добри взаимоотношения: индиго
Вдъхновение: виолетово
Себеизразяване: виолетово
Фантазии: виолетово

Усещането за цветовете може да е и индивидуално, затова не се притеснявайте, ако ги усещате по друг начин. Наблюдавайте своето отношение към цветовете и намерете собствената си хармония с тях. Но това, че оказват въздействие върху нашето състояние си остава факт.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!