Който ненавижда това, което е лишено от милосърдие, той проявява милосърдие.“ — Конфуций

Във всеки човек има милосърдие, но е различно като количество и качество в даден момент от живота му. Някои хора цял живот проявяват милосърдие към другите, други отключват това качество след някакъв преломен момент.
Милосърдието е да правиш безкористно нещо за изпаднал в беда човек, само от загриженост и човешка любов.  Малцина превръщат милосърдието  в същност на живота си, хора с безкрайна любов в сърцата си.
Медицинските сестри, водят началото си от милосърдните сестри, които са били предимно монахини – жени отрекли се от всичко земно и посветили живота си Бога, и грижейки се за нуждаещите се. Сред всичките безименни, смирени личности, една се е превърнала в символ на милосърдието- Майка Тереза. Тя е пример за хората, които тръгват по нейния път, а за останалите безмълвно възхищение от себеотрицанието й.
В днешното забързано време, когато казват, че брат за брата е враг, е особено трудно да се проявява това човешко действие. Но именно днес има особена нужда от милосърдие и то наистина се проявява на фона на безчовечието.

Милосърдието е божествен дар не само за този, към когото се проявява, но и за този, който го прави. Ако изпитате порив, дайте му да се прояви. Не се заблуждавайте, че той трябва да има финансово измерение. Милосърдието може да се прояви по всякакъв начин. Понякога е само чаша вода. Да, една чаша вода може да утоли жаждата.

Най-често една добра дума е достатъчна. Да, една дума може да преобърне живота на един човек.

Не спирайте порива си за милосърдие. Голямото милосърдие не се оценява в големите действия, а в това да е от сърце.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!