Днес е много модерно да се говори за позитивно мислене.  Но някои хора погрешно възприемат, че трябва да се казва на черното бяло.  Че позитивното мислене е просто една усмихната, чудодейна маска, която ще обръща нещата.
Позитивното мислене е полезно тогава, когато е осъзнато. Тогава, то не губи връзка с реалността. Примерно ако те боли зъб, е хубаво да отидеш на зъболекар, не да казваш: Нищо му няма
Позитивното мислене е в това, да осъзнаваш, че за всяко нещо си има причина, че в живота има цикли на възход и спад, както и станалото прословуто: Ако живота ти поднесе лимон, направи си лимонада.
За да може да си направиш „лимонада“ се иска да оползотвориш всички направени грешки, като опитност и да намериш ползотворно решение за неблагоприятните на пръв поглед ситуации. Понякога и да поплачеш е добре, вместо да се усмихваш насила и казваш, че няма нищо.
Позитивното мислене е вярата, че нещата вървят в положителна посока и действия, които ги задвижват натам.
Положителната нагласа е и невъзможна без отработени действия и формули за спешни случаи. Защото тя бързо би рухнала при първия проблем.  Тоест да си позитивна личност означава да си спокойна, уравновесена, хармонична личност. Информирана, знаеща, можеща, тренирайки тялото, ума и духа си за да устоява в екстремни ситуации с лекота.
Без усилие няма как, важното е усилието да не е свръх силите на човек. Иначе бързо ще изгуби увереност и ще се откаже. Прави се малко по малко, стъпка по стъпка и неусетно, се получава.

Важното е да не се крием зад позитивното мислене, като зад усмихнат жълт балон, а то да бъде осъзната част от нас.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!