Този израз е станал нарицателно на доверието, но само при условие на доказване: визуално и сензорно.  Живеем в материален свят и колкото и да ни се иска да вярваме безусловно, все не ни е достатъчно това.
Ежедневно ни заливат с твърде много визуална, че и звукова информация от безброй реклами, изкушението ни води до магазините, където „ръката пипва“ и разбира се програмата сработва. Видях, пипнах, доверявам му се…

Не може ли вместо да се оставяме да бъдем манипулирани, да използваме този наш недостатък в наше предимство. Да видим от какво наистина се нуждаем и следвайки само-манипулацията „Око да види, ръка да пипне“, като двигателна сила да го постигнем.

Мога да ви дам няколко примера, от най-актуалните проблеми:

– Нуждаем се от пари. Но колкото ги няма толкова повече ги нямаме. Това е защото не вярваме, че можем да имаме, и защото не ги виждаме. За това допринася безкасовия начин на разплащане. Когато има възможност, да изтеглим пари, или да ги получим в брой, просто да ги видим налични, да ги пипнем, даже помиришем, за да се промени програмата “ няма пари“ . Ето има пари. Друг е въпроса достатъчни ли са. Но и това може да се пренастрои по същия начин.
Един месец поне да се направи бюджета, с всички възможни „инструменти“ : ограничаване, малък надежден заем, подреждане по важност на нуждите. Необичайно „позволяване“ на нещо желано и спестяване на рутинни лоши навици. Така добиваш чувството за разкош и удовлетворение.

– Борбата за идеална фигура. Поглеждаш се в огледалото, не ти харесва и отиваш да се „успокоиш “ с нещо вкусно… Изгубена битка. Но ако вместо това се по издокараш: прическа, дреха, която те прави елегантен и т. н. и като прибереш корема пред огледалото- то казва съвсем друго. Може да не е съвършено, но не е и отчайващо. И се амбицираш да достигнеш желаното. За дамите има едно много чудодейно средство за този случай. Нарича се корсет и не е нещо невиждано. Като се стегне в армиран корсет, веднага талията и корема придобиват приятни очертания. Освен това пристягането намалява и апетита.
И така реално се вижда вталена и оптимистичното настроение спомага за усъвършенстване в тази област.

– Нямаш настроение. Едва ли не си в депресия. Нищо хубаво не се случва. Ами накарай го да се случи. В няколко еднакви красиви опаковки сложи няколко неща, които харесваш. След това по желание, запали свещи, или бенгалски огън или мигащи лампички, а ако имаш и тип диско музика, пусни си музика, приятен аромат и ще ти стане празнично. А когато разбъркаш „подаръците“ и ги отвориш един след друг, хем ще знаеш какво има вътре/нещо желано/ хем няма да знаеш какво следва и ще се изненадаш.
Ако пък обичаш приключенията, излез на вън, иди където не си ходил, направи каквото не си правил, заговори непознати… и все ще се случи нещо интересно. А настроението е гарантирано.

Авто манипулацията върши работа за всичко. И ако думата манипулация ви смущава, заменете я с мотивация или с някоя друга – различни наименования на една движеща сила – Виж, пипни, повярвай. А вярата е която прави възможни нещата. Начините да се достигне до вярването са различни. Този по темата е за материалистите – „Тома неверни“, но за да повярва Христос му позволява да сложи пръст в раната, защото да се повярва е важното. А за идеалистите е достатъчно някой да ги подкрепи във вярата им, да ги насърчи, да се погледне и през чуждите очи, че е възможно и да се стисне ръка за сила и подкрепа.

©Септемви 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!