Сладоледена торта на тиган
Ето как ми хрумна да правя сладоледена торта на тиган. Исках да направя торта, но имах само котлон на разположение и реших да направя блатовете за тортата в тигана, като палачинки.
Продукти:
- 4 яйца
- 1 ч захар
- 1 ч брашно
- олио или масло
- кората на един портокал, мандарина или лимон
- сладолед
Приготвяне:
Разбъркват се белтъците с миксер на пяна, добавя се захарта(на мен ми беше твърде сладко с чаша захар, може да се намали количеството по вкус) и жълтъците един по един, накрая брашното и настърганата портокалова кора.
Загрява се тефлонов тиган и по желание се слага малко мазнина, олио или масло, аз не слагах. Сипва се по средата един черпак от сместа и се разстила с движение на тигана равномерно. Пече се до зачервяване на краищата и се обръща внимателно с дървета шпатула. Не съм засичала дали има минута, но колкото се пече палачинка. Когато се извади блата може да се намаже по желание с масло, но аз предпочитам по-диетично.
Когато се направят блатовете, а от тази доза излизат 4-5 тънки блата, изстиват и преди поднасяне се слепят помежду си със сладолед, или пък всеки блат по отделно се навива с пълнеж от сладолед. Разбира се може да се приготви с какъвто и да е пълнеж по избор и да се декорира според вкуса.
Й. Богомилова ©
Статията е прочетена 410 пъти
Вашият коментар