Зеленчуковите шницели се правят много лесно и позволяват различни вариации.
Продукти
Картофи
Тиквички
Сирене
Яйце
Подправки

Приготвяне
Към сварени и настъргани картофи се прибавят настъргани тиквички. Съотношението е по-желание. Колкото повече са картофите, повече ще приличат на картофени и обратното. Добавя се настъргано сирене, също количеството му е по-желание. Може да се добави и лъжица две сварен ориз, настърган морков и други продукти на вкус. Слагат се подправките също по избор, чубрица, магданоз, копър, чесън, ако не е сложено сирене се добавя сол. Накрая се слага яйцето за да обедини всички съставки и да ги спои. Хубавото е, че за тези, които не могат да консумират яйца, може и без яйце, сместа е достатъчно „лепкава“ – ще станат малко по „чупливи“, но с повече внимание ще запазят формата си. Оформят се като шницели и се пекат в тефлонов тиган, дори може и без мазнина, но една супена лъжица олио или зехтин е напълно здравословна доза.

Зеленчуковите шницели могат да се консумират топли или студени. Когато са направени с по-голямо количество тиквички, могат да се наръсят с чеснов дресинг.

Чеснов дресинг

Няколко скилидки чесън се стриват с голяма щипка сол и се заливат с две, три супени лъжици оцет и няколко капки олио или зехтин. Добавя се ситно нарязан копър.

Млечен, чеснов дресинг

Няколко скилидки се стриват с голяма щипка сол. Добавя се една лъжица олио или зехтин и стотина мл кисело мляко. Подправя се със ситно нарязан копър.

Приятен апетит с вкусните зеленчукови шницели!

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 500 пъти