Нейно Величество „Обувката” през епохите

История на обувката

Най-старите известни обувки датират от около 8000 до 7000 г. пр. хр. и са открити в Орегон, САЩ през 1938. Тъй като материалите от които са изработвани обувките са твърде нетрайни за археолозите е изключително трудно да определят кога всъщност е започнала употребата им.

Биоантропологът Ерик Тринкас счита, че използването на обувки започва в периода около 40 000 и 26 000 год. пр. хр. като за доказателство привежда изследвания показващи, че дебелината на кокалите на пръстите на краката (без палеца) намалява през този период в сравнение с предишните епохи, което според него е обусловено от разликата в ходенето с боси и обути крака.

С навлизането на киното в нашия живот модата се диктува от героините на филмовата арена. Обувките не правят изключение. Но модата направи с иначе практичното приспособление и произведение на съвременото изкуство.

Една Колекция е вдъхновила фотографа Peter Lippmann, който е успял да сътвори уникалната композиция от обувки. Фотографът е съчетал днешните идеи на модата, със спокойната и хармонична атмосфера на Романтизма през 18 век. В какво се състои самото презентиране на идеята? Във фотосесията всяка една от въпросните обувки е намерила своето място в обстановката, напомняща на Романтизма. Обувките са вписани в картините по майсторски начин, като са в пълен синхрон с цветния декор, пъстрите екзотични плодове и красивите старинни съдове.
Сблъсък на новото и старото, които са в пълен синхрон – това характеризира оригиналната фотосесия на Peter Lippmann.

Ето така един мъж проектира през своя поглед „нейно величество обувката”, като прави уникална рекламна кампания.А други просто ги нареждат в своя галерия като експонати.

Всяка  жена иска да се откроява. Коя с индивидуалност, коя с екстравагантност. Обувките са необходимост,  която чето  жените превръщат в мания.  Смея да твърдя, че процентно отнесено към други стоки,  обувките бият по показателя: „Най-голям женски интерес“… Е, може би след диамантите, но там е друга вселена. Обувките живеят собствен живот в зависимост от дрехата и случая. Една рокля  изглежда различно с различни обувки. Освен това удобната извивка и високия ток  дават особенно усещане, подобряват  походката и самочувствието. Някой жени пък обичат да им мирише на нови обувки. Ароматът на обущарско лепило им действа опияняващо…при тези типажи определено пазаруването на обувки се е превърнало в мания. Хитовият сериал „Сексът и градът”, подтикна масовото и безразборно пазаруване на обувки, повечето мои приятелки, за да подражават на своята любима героиня Кари Брадшоу.

Сетих се и за онази сцена от Войната на семейство Роуз, където Майкъл Дъглас режеше с трион токовете на хилядата чифта обувки на жена си – предполагам не случайно подбран от сценаристите кулминационен момент… Защото би следвало при тази сцена милиони жени да потръпнат от ужас…

Обувките често се отличават с характер. Не се подчиняват, искат уважение. Ако не те хареса, няма начин да й се наложиш.
Полата може да я смачкаш и захвърлиш в ъгъла, но обувката – не. Дрехите разрешават дори да ги въртиш в пералня и да им центрофугираш душата. Нагаждат се по теб. В старанието си да ти угоди, дори ще се пръсне по шевовете. Една обувка никога не би позволила такова отношение.
Високият ток ти казва – Движи се елегантно, леко, с поклащане в ханша.
А ниската – тичай, разхождай се.

Има и друг тип жени, които обичат да разнообразяват. Което означава, че са истински във всеки един типаж? В смисъл те изразяват себе си в различните си визии или напротив – изневеряват на собственото си аз в стремежа си да изглеждат разнообразно?Върху този въпрос разсъждавам от доста време на сам. Не значи, че не са истински, просто са с по-динамичен темерамент и екстровертен тип отворени към обществената нагласа, и обществото като цяло. Динамичния темперамент, обичайно има необходимост да отразява емоциите си – дали ще слуша музика, която импонира на емоцията, или ще се отрази в съответната визия или по някакъв друг начин ще потърси изява е едно и също.
Често обувките са единствения аксесоар. При едно изчистено, семпло облекло, една дама би изглеждала коренно различно в войнишки ботуши и с екстравагантни обувки на висок ток. Обувките ще променят визията.
Деловите дами,  ангажирани на отговорна позиция,  не може да си позволява големи фешън волности.

Дори и най-семплият тоалет може да се превърне във висша мода, ако добавите подходящия чепик по ваш вкус. На модните дефилета на едни от най-големите дизайнери се оказа, че тази година всичко е модерно. Ако сте привърженик на острите върхове или пък предпочитате удобството на заоблените муцунки, все ще сте актуални.

Повечето стилни жени съумяват да вържат цветовата гама на обувките с чантата.

Не робувайте на марки, носете това което ви кара да  се чувствате най-уверени. И не забравяйте: каквато и да е като тип обувката тя носи своето послание за женственност.

Кристалната пантофка на Пепеляшка е била толкова миниатюрна, че точно това я е направило изключителна, специална и единствена в очите на принца…

 

За вас с усмивка подготви:

Моника Василева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 279 пъти