Рецепта за традиционен турски ябълков чай, за да пренесете екзотиката у дома си …

Съставки (за приготвяне на 4 чаши чай):

  • 2 червени ябълки, нарязани на четвъртини (без да се белят и без да се отстраняват семената);
  • 1 портокал, нарязан на четвъртини (без да се бели);
  • 1 пръчка канела;
  • 2 зърна карамфил;
  • 4 чаени чаши вода.

Съставки по избор:

  • 2 чаени лъжички/ пакетчета черен чай;
  • розови листа, измити в смес от малко оцет и много вода;
  • хибискус.
Традиционен турски ябълков чай
Традиционен турски ябълков чай

Розовите листа са с високо съдържание на витамини А, С, D и Е. Те подобряват настроението, действат като лек диуретик и са мощен агент, прочистващ токсините. Розовите листа имат съединения, които действат болкоуспокояващо.

Хибискусът е богат на антиоксиданти и е подходящ за употреба от хора с лека до умерена хипертония. Той придава леко вкус, наподобяващ този на сок от червени боровинки и се съчетава приятно с ябълките.

Приготвяне:

  • Поставете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврят;
  • Намалете котлона и ги оставете да къкрят за около 30 минути на слаб огън, докато плодовете омекнат;
  • Прецедете чая през гевгир или тензухена кърпа;
  • Сервирайте с мед или локум.

Източник: Facebook

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 169 пъти