Традиционен турски ябълков чай
Рецепта за традиционен турски ябълков чай, за да пренесете екзотиката у дома си …
Съставки (за приготвяне на 4 чаши чай):
- 2 червени ябълки, нарязани на четвъртини (без да се белят и без да се отстраняват семената);
- 1 портокал, нарязан на четвъртини (без да се бели);
- 1 пръчка канела;
- 2 зърна карамфил;
- 4 чаени чаши вода.
Съставки по избор:
- 2 чаени лъжички/ пакетчета черен чай;
- розови листа, измити в смес от малко оцет и много вода;
- хибискус.
Розовите листа са с високо съдържание на витамини А, С, D и Е. Те подобряват настроението, действат като лек диуретик и са мощен агент, прочистващ токсините. Розовите листа имат съединения, които действат болкоуспокояващо.
Хибискусът е богат на антиоксиданти и е подходящ за употреба от хора с лека до умерена хипертония. Той придава леко вкус, наподобяващ този на сок от червени боровинки и се съчетава приятно с ябълките.
Приготвяне:
- Поставете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврят;
- Намалете котлона и ги оставете да къкрят за около 30 минути на слаб огън, докато плодовете омекнат;
- Прецедете чая през гевгир или тензухена кърпа;
- Сервирайте с мед или локум.
Източник: Facebook
Статията е прочетена 1 169 пъти
Вашият коментар