Говорейки за мъжка мода, задължително трябва да се спомене вратовръзката. Да, тя е типичен мъжки аксесоар в комбинация с риза, а дори и с тениска. Но времето и модата постепенно размиват границата между типично мъжки и типично женски дрехи и аксесоари. Така днес вратовръзката е успяла да влезе и в женския гардероб.  Мъжете са започнали да си обръщат все по-голямо внимание, а някои от тях са си „присвоили“ типично женската суетност да експериментират с облеклото си, но това правят и жените. Истината е, че вратовръзката се е превърнала в елегантно „бижу“ и в мъжката, и в дамската мода.

55957425

Но някой пита ли се от кога вратовръзката става популярна … Всъщност най-ранният вариант на вратовръзката е открит в мавзолея на китайския император Цин Шъхуанди. Той бил погребан 210 г. пр.н.е. Въпреки че китайският народ не е имал традицията да носи вратовръзки, то именно това са най-ранните намерени варианти на вратовръзката. През 113 г. един от великите римски императори, Траян, издигнал мраморна колона в памет на триумфалната си победа над даките. 2500-те реалистични фигури на колоната носят не по-малко от три различни модела вратовръзки. Някои са по-къс вариант на съвременната вратовръзка; други – шал около врата, затъкнат в бронята; трети – кърпички, завързани на възел, напомнящи каубойските. Няколко столетия след това вратовръзката е забелязана като украшение на хърватки полк по време на Австро-унгарската империя. Не след дълго модата се пренася и в Англия, където за кратко време вратовръзката се превръща в незаменим аксесоар на всеки джентълмен. Вратовръзката приела по-проста и универсална форма през XIX век. Било прието тя да се увива само един път около врата и да се завързва на възел. По това време вратовръзките имали бели, сини, червени, жълти и зелени райета на черен фон. В продължение на векове вратовръзката е била под формата на шалче или просто „рахитична“ лентичка. Съвременната вратовръзка съществува в сегашната си форма от 1924 година. Преди това те били скроявани по посока на рязане на плата и подложките им били от най-различни материи. Тази технология не била никак успешна, защото те бързо се късали и не стояли добре. През 1924 год. Джеси Ленгсдорф от Ню Йорк, скроил плат за вратовръзки на верев под ъгъл от 45 градуса. Той разделил вратовръзката на три отделни части, които след това били зашивани. Джеси Ленгсдорф патентовал това нововъведение и след това го продал на целия свят. А днес тя придобива все по-различни варианти – от типичната бизнес елегантност до сладка закачливост.

men_tie_knot_l primary1

А за да узнаете тайната на добре направения възел на това изключително бижу, опитайте следните няколко стъпки на снимката:

tie_eng_green

Източник: menbg.com

К. Герчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 737 пъти