Постна мусака
Необходими продукти за приготвяне на постна мусака:
- 2 моркова;
- 2 глави лук;
- 3-4 картофа;
- 1 непълна чаша олио;
- 1 тиквичка;
- 1 патладжан;
- 5 домата;
- сол;
- черен пипер;
- 1/2 чаена чаша ориз;
- бучка краве масло;
- 3 супени лъжици брашно;
- 3 яйца;
- 1/2 чаена чаша прясно брашно.
Задушаваме в сгорещена мазнина нарязаните на ивички моркови и лук. След като поомекнат, прибавяме нарязаните на кубчета картофи, тиквичка и патладжан. Оставяме зеленчука да се задуши около 15 минути. След това слагаме 2 от доматите, нарязани на дребно.
Сваряваме ориза с 1 и 1/2 чаена чаша посолена вода и маслото и го прибавяме към зеленчуците. Посоляваме и поръсваме с черния пипер.
Намазваме тавата с мазнина. Нарязваме останалите три домата на кръгчета и ги подреждаме на дъното на тавата и върху тях разстиламе зеленчуковата смес. Слагаме мусаката в загрята фурна и печем 20 минути.
Разбиваме яйцата с брашното и разреждаме с прясно мляко. Със заливката заливаме мусаката и отново я слагаме във фурната. Печем, докато се зачерви.
Приятен апетит с вкусната постна мусака!
К. Герчева, Септември 2013
Статията е прочетена 412 пъти
Вашият коментар