Необходими продукти за приготвяне на постна мусака:

  • 2 моркова;
  • 2 глави лук;
  • 3-4 картофа;
  • 1 непълна чаша олио;
  • 1 тиквичка;
  • 1 патладжан;
  • 5 домата;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 1/2 чаена чаша ориз;
  • бучка краве масло;
  • 3 супени лъжици брашно;
  • 3 яйца;
  • 1/2 чаена чаша прясно брашно.

Задушаваме в сгорещена мазнина нарязаните на ивички моркови и лук. След като поомекнат, прибавяме нарязаните на кубчета картофи, тиквичка и патладжан. Оставяме зеленчука да се задуши около 15 минути. След това слагаме 2 от доматите, нарязани на дребно.

Сваряваме ориза с 1 и 1/2 чаена чаша посолена вода и маслото и го прибавяме към зеленчуците. Посоляваме и поръсваме с черния пипер.

Намазваме тавата с мазнина. Нарязваме останалите три домата на кръгчета и ги подреждаме на дъното на тавата и върху тях разстиламе зеленчуковата смес. Слагаме мусаката в загрята фурна и печем 20 минути.

Разбиваме яйцата с брашното и разреждаме с прясно мляко. Със заливката заливаме мусаката и отново я слагаме във фурната. Печем, докато се зачерви.

Приятен апетит с вкусната постна мусака!

К. Герчева, Септември 2013

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 412 пъти