Необходими продукти:

  • 1 яйце

  • 1 ч.ч захар

  • 1 ч.ч кисело мляко

  • 1 равна с.л сода бикарбонат

  • 1 и 1/2 ч.ч брашно

  • 1/2 ч.ч олио

  • 1/2 ч.ч смлени орехи

  • 3 средно големи ябълки (или 2 големи)

  • 1 ч.л канела

 

С аромат на ябълка и канела
С аромат на ябълка и канела

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцето. Към киселото мляко добавяме содата, за да шупне. След това смесваме яйцето и киселото мляко. Добавяме захарта, олиото, канелата (според някои кулинари канелата е подправката, сгряваща душата) и смлените на по-едро орехи. Разбъркваме добре. Добавяме брашното на части и бъркаме, докато се получи гладко тесто.
Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Изстискваме ги с ръце, за да се отдели сока им, който ще разводни тестото.
Намасляваме и набрашняваме тавата, в която ще печем сладкиша. Изсипваме в нея половината количество от тестото и  разпределяме настърганите ябълки, а върху тях разпределяме останалата част от тестото (може и да смесите тестото с настърганите ябълки и така получената смес да разпределите в тавата.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 – 30 минути. След като се опече по желание може да намажете сладкиша с тънък слой мед.
К. Герчева, Октомври 2013 г.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 276 пъти