Торта – тиква за весело настроение на Хелоуин
Хелоуин наближава, затова ви предлагаме да подсладите празника със следната торта – тиква за весело настроение на Хелоуин:
Необходими продукти:
- масло за кръговете за тортата;
- 2 1/4 чаши брашно, плюс още за кръговете за тортата;
- 1 чаша олио;
- 1 чаша пудра захар;
- 1 пълна чаена чаша кафява захар;
- 3 големи яйца;
- Пюре от тиква;
- 34 чаша заквасена сметана;
- 1 и 1/2 ч.л. екстракт от ванилия;
- 1 и 1/2 чаени лъжички сода за хляб;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче;
- 1/2 чаена лъжичка джинджифил;
- 1/4 ч.л. бахар;
- 1 чаена лъжичка сол
Необходими продукти за масления крем:
- 1 и 1/2 чаши пудра захар;
- 3/4 чаша пълна с яйчен белтък;
- масло;
- 2 супени лъжици екстракт от ванилия;
- щипка сол;
- гел или паста оцветител за храна;
- марципан.
Оборудването, което ви е необходимо са две тавички за печене под формата на полукръг и фурна, загрята на 180 градуса. Общото време за приготвяне е около 5 часа.
Приготвяне на блатовете на тортата :
Разтопено маслото и брашното се смесват, към тях прибавяме 1 чаша пудра захар , кафявата захар и яйцата – разбиваме ги с миксер. След като се разбият добре, добавете пюрето от тиква , заквасената сметана и ванилията. В отделна купа разбиваме още брашното заедно със содата, индийското орехче, джинджифил, бахар и сол. След което двете купи със смесите се смесват и полученото тесто се разпределя между двете подготвени купички (тавички) за печене.
Пече се около 40 до 50 минути ( докато клечката за зъби излезе чиста ).
След като се опекат ги изваждате от фурната и обръщате тортите върху хартия за печене, оставяте да се охладят напълно.
Приготвяне на масления крем:
В купа разбивате пудрата захар и белтъците, приготвени за масления крем, докато сместа стане достатъчно плътна и докато захарта се стопи напълно. Това може да отнеме няколко минути докато сместа стане напълно гладка и пухкава. След това се добавя масло постепенно на по части – 2 супени лъжици и се разбива на средна скорост .
ВНИМАНИЕ: След като сте добавили около половината от маслото , сместа може да изглежда като пресечена. Това е нормално и трябва да продължите да добавяте останалата част от цялото масло.
След като сте готови с добавянето на маслото, добавете ванилията и солта . Използвайте оцветители за храна за постигане на оранжевия цвят до степен, в която го искате.
Нанесете тънък слой от масления крем върху плоската страна на всяка половина от тортата.
След което залепете двете половинки, за да образуват сфера.
Чрез шпатула разнесете остатъка от крема по стените на сферата.
След като го разнесете, сложете тортата за най-малко един час в хладилник, за да може масления крем да се втърди. След като се охлади тортата, смесете марципана със зелен оцветител за храна и оформете дръжката на тиквата. ( Използвайте ръкавици, за да запазите ръцете си чисти).
Оставете тортата да престои на стайна температура за през нощта.
Източник: http://blog.cookingchanneltv.com/2013/10/17/pumpkin-cake-recipe-for-halloween/
Превела: К. Герчева, Октомври 2013
Статията е прочетена 687 пъти
Вашият коментар