Газираните напитки са опасни за здравето
Газираните напитки са опасни за здравето

Сп. „Сианс е авнир“ съобщава, че подсладените газирани напитки вредят на черния дроб. Газираните напитки несъмнено са вредни, опасни за здравето. Учените от университета Тъфтс в САЩ смятат, че газираното е в основата на епидемията от затлъстяване, която засяга Европа и САЩ. В изследване в което са участвали 2634-ма участници, мъже и жени, били задавани въпроси свързани с консумирането на газирани напитки, независимо дали съдържат или не съдържат кофеин. Участниците били разделени на три групи според това колко често консумират газирани напитки – 1 газирана напитка месечно, седмично или дневно. След това учените изследвали нивото на мазнини в черния дроб. Така се оказва, че газирането е опасни за здравето.

При редовните консуматори на газирани напитки шансът за развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб – натрупване на триглицериди в черния дроб, без значение от пола, възрастта, индекса за телесна маса и начина на живот на участниците е с 55 на сто по-голям . Консумация на диетични газирани напитки обаче не увеличава този риск.

БТА пише, че резултатите от изследването при което са установили, че газираните напитки са вредни, опасни за здравето са публикувани в Journal of Hepatology.

Така, че нашият съвет към читателите на Утро.бг е да внимават с консумацията на газираните напитки, могат да ги заменят примерно с минерална вода или с чай.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 127 пъти