Прополис
Прополис

Думата прополис, наричан още клей, идва от гръцки и представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Той унищожава вирусите, гъбичките и бактериите.

Показва добър ефект върху язви и рани, като спомага за по бързото им зарастване. Прополисът е и болкоуспокояващо средство. Той спира вътресъдовото кръвосъсиране и е ефикасен за хемороиди и разширени вени. Този пчелен продукт се използва и като лек при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, мазоли и др.

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса действа срещу редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus.

Прополисът има силно противогъбично действие, най-вече срещу различните видове нисши гъбички, които са виновници за някои заболявания по кожата и окосмената ѝ част. Той има особено силно действие срещу следните гъбички – Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium. Прополисът е една от малкото естествени съставки, които имат силно антивирусно действие.

Медикаменти, съдържащи прополис се използват за лечение и профилактика на лъчева болест.

Флавоноидите в прополиса са една от главните му целебни субстанции, която се препоръчва в лечението на над 40 заболявания. Главният лечебен ефект е насочен към капилярната система и състоянието на съдовете. Освен това той повишава броя на червените кръвни клетки. Също така оказва и добро съдоразширяващо действие, има диуретичен и жлъчогонен ефект. Освен това прополисът влияе благотворно върху жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас. Външно приложен прополис се използва за лечение на гнойни, травматични рани, екземи и изгаряния.

Прополисът намира много широко приложение при лечението на различни дихателни заболявания, заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, радикулит, неврити и невралги, а също и кожни болести. Много е ефективен при заболявания на храносмилателната система – колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язва и други. Лекува гинекологични заболявания – ерозия на шийката на матката, трихомони. Намира много широко приложение в пастите за зъби и водите за уста.

Натурално лекарство срещу възпалени венци

Прополиса е натурално лекарство срещу възпалени венци. Можете да намачкате парченце прополис, докато омекне и да го сложите върху венците за през нощта. Ако сте с кървящи венци, можете да си направите домашна вода за уста като използвате смес от малко вода с няколко капки прополис.

Преди да започнете да използвате прополис, трябва да знаете, че употребата му често води до алергии заради многото му съставки. Основните му свойства, които предизвикват алергична реакция са производни на т.нар. кофеати, на салициловата киселина и зрънцата на цветния прашец.

Понякога при контакт с кожата могат да предизвикат дерматологични проблеми, а при добавяне в храната – стоматит и ерозия на устната кухина. Хората, които са предразположени към ухапване от пчели или алергии са чувствителни към прополиса.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 209 пъти